Почти сигурни са по-нататъшни облекчения от японската централна банка

781
Почти сигурни са по-нататъшни облекчения от японската централна банка

 

Японската централна банка най-вероятно ще продължи с политиката си на парично стимулиране на срещата си в петък, където се очаква програмата за обратно изкупуване на активи да бъде повишена до 10 трлн. йени (123 млрд. долара), според запознати.

Така банката твърдо заявява позицията си за достигане на целения инфлационен таргет от 1% и ускоряване на темпа на ръст.

Ако тези мерки бъдат предприети, това би било втората поредна кампания за стимули от страна на финансовата институция за последните два месеца.

Японската банка търпи сериозен политически натиск за предприемане на действия за преборване на дефлацията, която задушава икономиката на страната.

Поскъпването на йената спрямо останалите основни валути оказва изключително негативно въздействие върху компаниите износителки, правейки стоките им относително по-скъпи на международните пазари.

Повишение на фонда за обратно изкупуване на облигации, може да позволи на централната банка да купува по-дългосрочни – три-годишни държавни дългови книжа, на фона на сега купуваните дву-годишни такива.

„Това, което изглежда сигурно, е приемането на по-нататъшни стимули от страна на банката в петък. Налице са разминавания, обаче, относно размера им“, според източници, цитирани от Bloomberg.

С нива на лихвите около нула, единственото средство за провеждане на някаква парична политика от страна на централната банка са тези програми за обратно изкупуване на дългови ценни книжа.

Направените изказвания допринесоха за поевтиняването на йената спрямо долара, като зелените пари поскъпнаха до 81.20, на фона на нивата им на търговия от под 81 йени рано тази сутрин.

Според пазарни наблюдатели напълно е възможно да станем свидетели на по-нататъшно поскъпване на щатската валута към нива на търговия от 81.50-82.00 йени за един щатски долар.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Trevor
# 0
20:05 | 11 May 2012
Hey, you're the goto expert. Thanks for hagnnig out here.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg