Подкрепа за еврото на валутните пазари

784
Подкрепа за еврото на валутните пазари

Доларът стартира седмицата с умерен оптимизъм, след новината за убийството на най-големия враг на Съединените щати - Бен Ладен. Фондовите борси отвориха с покачване, а зелените пари оказаха натиск спрямо основните си конкуренти на форекс пазара. Корекцията на долара, след продължителния му спад, беше най-осезаема срещу британския паунд, австралийския и новозеландския долар. Спрямо еврото обаче, американските пари се препънаха. Добри данни в комбинация с целенасочени положителни изказвания подкрепиха единната валута.

Валутната двойка EUR/USD се покачи над 1.4900, за пръв път от декември 2009 г., след като Юнкер от ЕК заяви, че поскъпването на еврото не е проблем. Според него засилването на еврото не е повод за безпокойство, тъй като се дължи главно на общата слабост на долара на валутния пазар. Това негово изказване помогна за пробив на EUR/USD до новия 17-месечен връх в 4902/03 долара.

За общия ръст на еврото, спрямо голяма част от другите валути, спомогна и президентът на ЕЦБ - Жан-Клод Трише, който заяви, че банката е овладяла солидно ценовия натиск. Новият шеф на Бундесбанк и член на ЕЦБ - Йенс Вейдман каза в своята реч при встъпване на новия пост, че паричната политика в Еврозоната е необходимо да се върне към нормалността, което се тълкува - към нови повишения на лихвените проценти. Вейдман потвърди, че ценовата стабилност трябва да остане основната цел на паричната политика на ЕЦБ. Като цяло той подкрепя и насърчава пролихвената политика на ЕЦБ, което провокира спекулантите на пазара към покупки на европйската валута.

По-рано днес еврото намери подкрепа и от по-силните окончателни PMI промишлен индекси на Еврозоната, Германия и Франция за април. Данните ограничиха сутрешния спад на еврото до 1.4762 долара. Индексът показва засилване на активността на промишления сектор в еврозоната до 58 пункта за април, което надмина очакванията той да достигне 57.7 пункта. Отново основният двигател за Еврозоната е Германия, където индексът се повишава от 60.9 на 62 пункта спрямо март. Производителите в еврозоната продължават да отчитат ръст през април, което означава, че това е най-силното начало на година от спукването на дотком балона през 2001 г., заяви Крис Уилямсън от Markit.

Гърция няма намерение да преструктурира дълга си или да търси намаляване на стойността на този дълг чрез преговаряне на условията с кредиторите. Това бе заявено от финансовия министър на страната. Това бе поредната подкрепа за еврото.

Тази сутрин централната банка на Австралия реши да остави основния лихвен процент на нива от 4.75%. Днес е почивен ден за Япония, а от Европа и САЩ не се очакват съществени икономически данни.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg