Поевтиняването на японската валута заплашва азиатските икономики

682
Поевтиняването на японската валута заплашва азиатските икономики

Южнокорейският финансов министър заяви, че слабостта на японската валута не е обоснована и така нареченият "кери трейд" може да доведе до дисбаланс на световните финансови пазари.

Заемайки средства при ниски лихви в Япония за закупуване на високо рискови активи крие сериозни рискове пред световните финансови пазари и изисква международна реакция, заявява още южнокорейският финансов министър.

Централната банка на Южна Корея ще ограничи компаниите да заемат средства в чуждестранна валута в усилията си да ограничи ръста на националната валута, което прави износа на компаниите в страната по-слабо конкурентен от този на японските такива.

Заемите в чуждестранна валута в страната са се повишили с 2.1 млрд. долара, до 44.1 млрд. долара за първите шест месеца на годината, като тези в долари са възлизали на 64%, а в йени на 32% от общите заеми в чужда валута.

От началото на 2005 година до момента японската йена е поевтиняла с 26% спрямо южнокорейския вон, сочат статистическите данни.

Краткосрочните лихви в Япония са при нива от 0.5% на годишна база, на фона на нивата им от 8.25% в Нова Зеландия и 4.75% в Южна Корея.

Въпреки възстановяването на японската икономика и огромния я й излишък по текущата сметка, ниските лихви в страната водят до поевтиняване на валутата, вместо тя да поскъпва.

От правителството на Япония отговориха на нападките на Южна Корея с това, че курсовете на основните валути се определят на пазарен принцип и не бива да им се влияе посредством административни действия.

Негативно отношение към поевтиняването на японската валута имат и от Нова Зеландия, като финансовият министър на страната също изрази недоволство.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg