Постепенно стабилизиране на еврото

739
Постепенно стабилизиране на еврото

В сряда еврото отбеляза трети пореден ден на повишение, макар и леко, след като бе подложено на разнопосочни движения през целия ден, като в крайна сметка затвори търговията на нива от 1.4248 долара. Влияние на единната валута оказаха частичното връщане на риск-апетита на фондовите и стоковите пазарите, както и относителната стабилизация на Европейските "периферни" дългови пазари след одобрената финансова помощ за Португалия в размер на 78 млрд. евро.

Известна подкрепа единната валута получи и от провелия се вчера аукцион за нови двумесечни португалски дългови книжа. Португалия успя да пласира книжа за 1 млрд. евро, при планирани продажби за между 650 млн. евро и 1 млрд. евро, като имаше относително силен интерес към новите книжа при постиганото ниво на покритие в 2.1 пункта. Но постигнатото средно ниво на лихвата на тези нови дългови книжа беше по-високо в 4.675% спрямо 4.652% при предния подобен аукцион. Това е по-висока лихва, въпреки одобрения в началото на седмицата от Еврозоната и ЕС спасителен финансов план за Поругалия в размер на 78 млрд. евро и очаквания първи транш от 18 млрд. евро в края на месец май.

Това показва, че въпреки спасителния план за 78 млрд.евро за тригодишен период за Португалия, все още участниците на финансовите пазари виждат риск за португалските дългови книжа, който рефлектира в по-висока лихва по тези книжа.

В същото време известно негативно влияние върху долара оказват опасенията около дълговия таван на САЩ подсилени от изявлението на американския фин. министър Гайтнър, както и по-слабите икономически данни от САЩ за жилищния сектор и индустриалното производство през април.

Британският паунд отбеляза понижение в сряда и затвори търговията на нива от 1.6167 долара. Влияние на паунда оказаха данните за пазара на труда на острова - изненадващо силният ръст на заявките за социални помощи за април с цели 1.24 хил. броя, както и подробностите от последното заседание на BOE, които не дават сигнал, че банката може в близките месеци да започне с повишение на британската лихва.

Йената отбеляза понижения спрямо долара в сряда, въпреки по-слабите икономически данни от САЩ. Двойката USD/JPY затвори търговията на нива от 81.65 йени.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg