Позитивизъм от САЩ

843
Позитивизъм от САЩ

Валутните пазари остават да се движат в рейндж, очаквайки петъчните данни за заетостта в американската икономика. Като цяло инвеститорите са настроени позитивно относно икономиката отвъд океана, очаквайки по-добри данни. Причина за позитивната нагласа дадоха и вчерашните данни.

Индексът ISM в сферата на производството за април нарасна до 60.4 пункта, след като се очакваше да достигне 60.0 пункта. Показателят бе 59.6 пункта за предходния период. Това е най-високото ниво на индекса от юни 2004г. насам и представлява ръст над важното ниво от 50 пункта за 9-ти пореден месец.

Индексът ISM (The Institute of Supply Management), подобно на европейския PMI и на британския CIPS, представя резултата от запитване на мениджърите за поръчки в сферата на промишлеността. Той се използва за оценка изменението в областта на новите производствени поръчки, обема на промишленото производство, заетостта, а също и стоковите запаси. Ако стойността е под 50, индикаторът сочи за забавяне на темповете на развитие на икономиката и обратно.

Доброто повишение на компонентата на работната заетост в промишления сектор за април (до 58.5 пункта от 55.1 пункта за март) предполага по-добър от очакванията ръст на работната заетост в промишления сектор и е в подкрепа на средните прогнози на анализаторите относно важните петъчни данни за пазара на труда, които да покажат нов силен ръст на работната заетост с около 200 хил. работни места.

Разходите за строителство в САЩ за март се покачиха изненадващо с 0.2% на месечна база при очаквания за спад с 0.3%. Това се дължи най-вече на завишените разходи в държавния сектор до 2.3%, докато тези в частния сектор падат с 0.9%. Спадът в инвестициите в частния строителен сектор се дължи на спад в частното строителство на жилища, както и спад на частните разходи в нежилищния строителен сектор.

Потребителските разходи също отбелязаха ръст, включително и дефлаторът, който отчита инфлацията на база на потребителските разходи. Ръстът на инфлацията може да подтикне Федералния резерв към увеличаване на основния лихвен процент в близкото бъдеще.

Фондовият пазар на Уолстрийт отбеляза добро възходящо движение след позитивните данни от американската икономика. Dow Jones се покачи с 1.3% до 11 151, което е най-големият дневен ръст от 16 февруари. S&P 500 също нарасна с 1.3% до 1202 пункта.

General Motors обяви повишение на продажбите на свои автомобили с 6.4% г./г. през април, което е малко под средните прогнози на пазара за +7.0%г./г.

В опит да компенсира спадналите приходи от корпоративно подоходно облагане, нарастващите разходи за здравеопазване и проблемите със застаряващото население на страната, Австралия ще започне радикална данъчна реформа. Най-сериозни са промените в добивния сектор. Облагането на компаниите с 40% ще засегне както нови, така и вече започнали проекти. Новината за новото облагане веднага се отрази на пазарите. Акциите на водещите минни компании Rio Tinto и BHP Billiton поевтиняха съответно с 6% и 4%.

Тази сутрин Централната банка на Австралия реши да повиши основният лихвен процент с 25 пункта до 4.5%. Новината не оказа особено влияние върху австралийският долар.

ЕUR/USD

В посока надолу първата подкрепа е 1.3284 - най-ниска стойност от 25.03.2010 г. Следващата бариера пред долара е 1.3237 - дъно от 06.05.2009 г. следвана от 1.2885 - най-ниска стойност от 21.04.2009 г. Съпротива можем да очакваме на 1.5244 - 78.6% корекция на низходящото движение от 1.60 до 1.23, следвана от 1.6037 - връх от 15.07.2008 г. и 1.6321 - 161.8% Фибоначи разширение.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg