Позитивната нагласа на пазара се запазва

667
Позитивната нагласа на пазара се запазва

Индексът на долара, който измерва курса му спрямо шест други световни валути, удари ново тримесечно дъно, въпреки не лошите данни, които бяха публикувани вчера отвъд океана. Разходите за строителство за юни отчетоха повишение до 0.1%, спрямо -1.0% за предходния период и -0.4% от очакванията на анализаторите.

Изненадващото повишение на разходите за жилищно строителство за юни се дължат от една страна на повишение на разходите в публичния сектор и от друга страна на силната низходяща ревизия на данните за май. Индексът ISM на промишлената активност на САЩ за юли спада по-умерено до 55.5 пункта, спрямо 56.2 пункта за юни месец, при очаквания за спад до 54.1 пункта.

Пазарните участници обаче пренебрегнаха щатските данни и заложиха на европейските, които отбелязаха, че макроикономическото състояние на стария континент не е в окаяно състояние. Положителните данни от Еврозоната и Великобритания, както и по-добрите от очакванията, тримесечни печалби на европейските банки HSBC и на френската BNP Paribas надминаха пазарните очаквания и насърчиха търсенето на рискови активи за сметка на щатския долар и японската йена.

Еврото достигна до нов тримесечен връх срещу зелените пари в 1.3194, след възходящата ревизия на данните за производствената активност в Еврозоната за месец юли.

Фирмите в Германия са получили значително повече поръчки и са увеличили продукцията си, категорични са в оценките си представители на 3000 немски предприятия, докато в другите страни процентите на растеж са преобладаващо по-ниски. Икономиката в еврозоната силно нарасна през пролетта, експерти очакват нарастване с 0,6%. С това растежът ще е три пъти по-голям в сравнение с началото на годината. За второто полугодие се предвижда обаче по-бавен темп на растеж.

„Европейските мерки за фискална дисциплина ще спрат положителния ход на еврото - време е да се отървем от единната валута". Така анализаторите от инвестиционния фонд FX Concepts коментираха валутната картина в момента пред агенция "Ройтерс". "Фискалната дисциплина пречи на растежа", казва Джонатан Кларк, вицепрезидент на компанията. Той очаква влиянието на мерките за намаляване на дефицита да се отрази на еврото най-късно в началото на септември.

Данните от предната седмица показват, че потребителското доверие в Испания е спаднало до най-ниското си ниво за тази година, а в същото време банките затягат кредитните си стандарти в района. Всичко това означава, че предприетите мерки за ограничаване на бюджетния дефицит вече оказват негативни влияние върху възстановяването.

Същите фискални мерки, които помогнаха за възстановяване на доверието в еврото, могат скоро да доведат за неговия спад, добавят от Bloomberg. Някои от участниците на пазара прогнозират еврото да достигне 1.33 долара, преди да започне да спад, като средното изчисление на всички анкетирани стратези от Bloomberg е то да достигне 1.21 долара до края на годината.

Тази сутрин Австралийската централна банка реши да остави непроменен основния лихвен процент на ниво от 4.5%, след разочароващите данни през последните няколко седмици, включително и днес. Разрешителните за строеж за месец юни отбелязаха спад до 13.2%, спрямо 26.6% за предходният период. Продажбите на дребно остават без промяна спрямо месец по-рано с ръст от 0.2%, при очаквания за ръст с 0.4%.

Тази сутрин едно евро се разменя за 1.3160/80 долара, след като се търгуваше в тези нива през цялата азиатска сесия.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg