Предпазливостта на инвеститорите вещае изненади

824
Предпазливостта на инвеститорите вещае изненади

Републиканците взеха превес късно снощи, на междинните избори за места в конгреса и в сената, разрушавайки мажоритарното царство на демократите. Според анализаторите, избирателите са дали вота си за републиканската партия, поради невъзможността на демократите, в това число и президента Обама, да овладеят финансовата нестабилност в страната. Смяната на управлението в сената, от демократи към републиканци се осъществи благодарение на гласовете на независимите избиратели, които не принадлежат към нито една партия.

Победата на републиканската партия бе с 55% на 40%, като по този начин се променя баланса на силите в парламента. Така вчерашните резултати се оказаха протест срещу действията на сегашното управление и заявление за промяна в политиката на страната. След тази изненадваща победа има голяма вероятност демократите да срещнат сериозна съпротива при прокарването на новите антикризисни мерки, увеличавайки паричната маса в обръщение.

Евро-долар се покачи през вчерашният ден, след като данните за промишлената активност за Еврозоната нараснаха с по-бързо темпо отколкото се очакваше. Заводите в еврозоната са наемали служители с най-бързо темпо от март 2008 г. насам. Въпреки съживяването на промишленото производство в еврозоната, основен проблем за съюза остава високата безработица. Според проучване на агенция "Ройтерс" икономиката на страните, използващи единната валута, ще отчете ръст 1.6% за 2010 г. и ще се свие с нови 1.4% през следващата, следствие на мерките за ограничаване на бюджетните разходи.

Според дилъри на европейския дългов пазар, вчера ЕЦБ е купувала дългови облигации на Ирландия за да ограничи рязкото покачване на лихвите по тях и рекордното повишение на лихвения спред между 10г. ирландски и немски книжа. Според Ню Йоркска водеща анализаторска компания, ЕЦБ ще се придържа към политиката за постепенно изтегляне на финансовите стимули от пазара, въпреки силното евро.

Индексът на активността в сферата на строителството в UK за октомври спадна до 51.6 пункта, очакваше се да достигне 53.1 пункта, като за предходния месец показателят бе 53.8 пункта. След данните паундът се понижи с повече от 1 цент до 1.5962 спрямо долара. Според института по персонал и развитие на Великобритания, суровите мерки за икономии и свиване на дефицита, заедно с повишението на ДДС до 20% от януари 2011г., ще доведе до загуба на 1.6 млн. броя работни места в Англия в годините до 2015/2016г.

В четвъртък предстои заседание на Английската централна банка, на което не се очакват промени относно водената досега политика. Основания за това са доказателствата, че икономиката на Великобритания нараства с по-голяма скорост от очакваната през второто полугодие на тази година. Икономисти коментират, че ако възстановяването започне да губи скорост, то тогава със сигурност централната банка ще предприеме нова вълна от финансови стимули.

Тази нощ, по време на азиатската сесия валутният пазар остана в тесен рейндж, от една страна поради почивния ден в Япония и от друга - важното заседание на Федералния резерв късно тази вечер.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg