Прогнозите на Saxo Bank за 2015 г.

4627
Прогнозите на Saxo Bank за 2015 г.

Последните прогнози на Saxo Bank показват, че световната икономика и политика са извън синхрон повече от всякога до сега и сме изправени пред големи геополитически рискове, които могат да се задълбочат с понижаване цените на петрола под 60 щатски долара. В момента инфлацията е на едно от най-ниските си нива през последните десетилетия, въпреки че в повечето от развитите икономики паричната политика е силно експанзивна, а в развиващите се пазари е рестриктивна. Американският Федерален резерв е единствената централна банка от развитите икономики, която се очаква да започне рестриктивен цикъл съвсем скоро, вероятно около средата на годината. Междувременно кредитните спредове се търгуват под обичайните нива, а доходността и волатилността са все още близо до исторически най-ниските нива.

Балансирането на световната икономика през 2015 г. ще изисква противодействие на забавянето в развиващите се пазари, справяне с дефлацията и изправяне срещу нарастващия процент на дълга в брутния вътрешен продукт (БВП). Стийн Якобсен, Главен икономист на Saxo Банк, добавя, че в крайна сметка „пътят на най-малкото съпротивление през 2015 г. е по-ниският долар, стабилни до малко по-високи цени на енергията и непроменени лихвени проценти“. Въпреки това, точката на максимално разместване, резултат от продължаващите тенденции, започнали през 2014 година, ще е видима и през първото тримесечие на 2015 г., тъй като Европейската централна банка рискува да вземе противоречивото решение да въведе нова програма за количествени облекчения.

Валутните пазари ще срещнат значителна волатилност през 2015 г. Най-вероятната тенденция е не толкова силен щатски долар, а слаб, въпреки че Saxo Bank очаква зелената банкнота да продължи да се засилва през първото тримесечие с възможни валутни войни, особено в Азия. Основните препоръки за FX търговия на Saxo Bank за първото тримесечие на 2015 г. са да държите дълга позиция при щатския долар/швейцарския франк, заради възможни отрицателни (наказателни) лихви на Швейцарската национална банка през март 2015 г., както и да продадете китайските юани за щатски долари и в последствие за японски йени, за да се подготвите за възможна девалвация на китайската валута, която би предизвикала износ на дефлация от Китай към останалия свят.
Saxo Bank очаква световната икономика да нарасне с до 3% през 2015 г., в сравнение с 2.2% през 2014 г., в следствие на по-ниските цени на енергия, по-леките мерки за бюджетна дисциплина в развитите икономики и по-високия ръст на търговията, като най-голям риск за световния растеж през 2015 г. ще окаже геополитическото напрежение и по-специално:


- Икономиката на САЩ ще продължи да расте с усилен темп, тласкана от потреблението и по-ниските цени на енергия. Saxo Bank очаква икономиката на САЩ да расте с около 3% през 2015 г.;

- Перспективата в еврозоната остава предизвикателна, с отделни структурни реформи, докато частният сектор продължава да търси начини за намаляване на задлъжнялостта, като по този начин потиска растежа и инфлацията. Saxo Bank очаква еврозоната да расте с темп до 1% през 2015 г.;

- Британската икономика ще нарасне с темп от 2.5% през 2015 г., задвижвана от силен ръст в частния сектор и съпътстващи държавни политики, като основна причина за забавянето ще е пазара на имоти;

Saxo Bank остава скептичен за влиянието върху реалната икономика на усилията на Китайската централна банка да задържи спада в растежа чрез облекчения. Предвижданията на Saxo Bank за растежа в Китай през 2015 г. са за под 6.7%.

Въпреки относително ниския темп на растеж в еврозоната през 2015 г., Saxo Bank предвижда държавите членки от средиземноморския регион и Източна Европа да са водещи в растежа през 2015 г., предвид ситуацията в Германия, в следствие на което растежът ще се основава на по-малките разходи за работна сила в държавите от периферията на ЕС. “Последствието от това е, че най-накрая европейската икономика ще се трансформира и задвижва от малки, иновативни и активни компании. Това е отлична новина за бъдещето на Европа“, добавя Якобсен.

FX

Saxo Bank предвижда, че през първото тримесечие се очаква засилване на щатския долар, но предупреждава за очакване на неравности по пътя, тъй като ливъридж търговците от доста време държат дълга позиция в щатски долари, което с напредване на годината крие значителни рискове, ако пазарите на активи бъдат дестабилизирани при очакваното спиране на вливането на ликвидност от Федералния резерв. От друга страна, икономическото и политическо напрежение между Китай и Япония относно радикалната монетарна политика на Япония и отслабването на йената може да доведат до война на азиатския валутен пазар.

Ценни книжа

Saxo Bank очаква испанските ценни книжа да доминират световните пазари през първото тримесечие на 2015 г., подсилени от неизбежните облекчения, следвани от Европейската централна банка, поради ниските нива на инфлация и икономически растеж. От друга страна, китайският пазар на ценни книжа остава разгорещен и се очаква промяна, като в същото време рязкото понижаване на цените на петрола и енергията ще хвърлят сянка върху руските ценни книжа.

Суровини

Увеличеното предлагане по време на слаб растеж на търсенето и по-силния щатски долар ще държат под напрежение баланса на основните суровини в началото на 2015 г., като най-вероятно през първата половина от годината може да се очакват най-ниските цени. На петролния пазар Saxo Bank очаква суровият петрол сорт Брент да е средно 62 щатски долара за барел по време на първото тримесечие. По-силният щатски долар остава основен риск за ценните метали, тъй като по-високите лихви в САЩ са вече определени. Това предоставя положителни стимули за суровините, които са подценени по геополитически причини. Имайки това предвид, можем да очакваме ниска стойност на златото през първото тримесечие.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg