Прогнозите на Saxo Bank за основните валутни двойки през 2017 г.

2048
Прогнозите на Saxo Bank за основните валутни двойки през 2017 г.

Какви са очакванията на Saxo Bank за основните валутни двойки за 2017 г.? Вижте прогнозите на Джон Харди, ръководител „Форекс стратегии“:

EUR/USD – 1.00
 
EUR/USD вероятно ще се понижи под паритет в началото на 2017 г., след като пазарът най-накрая започне да оценява по-агресивната политика от страна на Федералния резерв на САЩ, докато Европейската централна банка все още е в режим на количествени улеснения и Европа е изправена пред значителна политическа несигурност, в резултат на референдума в Италия и предвид важните предстоящи избори в Холандия, Франция и Германия.

По-вероятно е в дългосрочен план Европа да проправи мащабни реформи в ключови институции на ЕС, отколкото да понесе реален риск от разпад, но тези реформи в ЕС ще дойдат единствено в резултат на криза, причинена от тип популизъм, на какъвто станахме свидетели при вота за брекзит и при победата на Тръмп на президентските избори в САЩ.

До края на 2017 г. обаче надеждите за икономиката на САЩ ще се окажат прекалено оптимистични и еврото ще започне да се възстановява от нивата под паритет.

EUR/CHF - 1.10.

Не очакваме някаква значителна драма при двойката EUR/CHF, дори при неравния политически път пред ЕС, както отбелязахме в коментарите си за EUR/USD. Това е така, защото франкът вече се търгува с много голяма премия към еврото.

И при тенденцията за покачване на лихвените проценти през следващата година, инвеститорите ще се въздържат от инвестиции във валута като франка, която носи отрицателна доходност. Швейцарската национална банка ще продължи да се намесва, за да ограничи риска от поскъпване в резултат на търсене на безопасни активи.

И все пак EUR/CHF може да падне до към 1.0500 или малко по-ниско, въпреки намесата на Швейцарската национална банка в началото на годината, когато облаците над Европа са най-тъмни и ЕЦБ все още е при пълен режим на количествени улеснения.

Но в крайна сметка забавянето на покупките на активи от ЕЦБ в началото на второто тримесечие, заедно с усещането, че ЕС започва да разрешава проблемите си някъде през второто полугодие, може да доведе до скок при развитието на еврото във всички сфери.

EUR/RUB - 75.0

Рублата е категорично надценена в края на 2016 г. и се търгува далеч по-силно, отколкото би трябвало, предвид факта, че сегашните цени на петрола са много далече от това, което е необходимо за стабилизиране на финансите на Русия.

Рублата е намерила известно облекчение от оживлението при цените на други суровини, свързани с намаляването на свръхкапацитета на Китай - но това няма да доведе до някакво забележимо възстановяване на обемите на износа и вероятно е поне отчасти спекулативно по своя характер.

Ако не друго, рублата може да се окаже дори по-слаба от нашата прогноза. Не очакваме някакво забележимо оживление на цените на петрола през следващата година, извън нивата, установени през 2016 г., тъй като е малко вероятно страните членки на ОПЕК и производителите извън организацията да поддържат такава дисциплина, по отношение на производствените квоти, каквато е необходима, за да станем свидетели на едно съществено покачване на цените.

EUR/GBP - 0.78

Рисковете от брекзит бяха повече от добре отразени в стойността на валутата и ние смятаме, че стерлингът вероятно отбелязва сериозно дъно през 2016 г. Може да има някаква остатъчна несигурност в началото на 2017 г., но лирата трябва да се възстанови с напредването на годината.

Важно е да се отбележи, че вероятният консервативен кандидат на изборите във Франция през пролетта - Франсоа Фийон - е англофил, който изразява желание за бърз и прагматичен подход към брекзит. Той също така изрази подчертан неприязън към институцията на Европейската комисия, която зае враждебна позиция в процеса на брекзит.

Част от слабостта на лирата е вследствие на структурни причини, като двойния й дефицит, но по-голямата част се дължи на опасенията, че брекзит ще доведе до една изолирана Великобритания и ще нанесе фатален удар върху перлата в короната на страната – секторът на финансовите услуги. Тези страхове са преувеличени.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg