Провалът на най-голямата интервенция от 7 години

920
Провалът на най-голямата интервенция от 7 години

Третото поредно месечно поскъпване на йената спрямо долара може да означава, че през следващата седмица централната банка на Япония ще предприеме действия за повишаване на ликвидността във финансовата система с цел спиране на поскъпването на националната валута.

Банката е облекчила паричната си политика пет пъти от декември 2009-та насам, като това винаги се е случвало след месечно повишение на йената.

През изминалия месец японската валута поскъпна с 0.1% спрямо долара, като регистрира исторически рекорд от 75.95 йени за долар на 10-ти август, дори и въпреки най-голямата интервенция от страна на японската банка от седем години.

Лихвите в Япония са при най-ниско ниво в света в диапазона между 0 и 0.1% и не са били над 0.5% от 1995-та година насам.

Доклад за забавяне на заводските поръчки в страната, бе последното доказателство, че скъпата йена сериозно наранява икономическото развитие и възстановяването след три тримесечия на свиване на икономиката.

Нетния експорт е бил най-голямата тежест на ръста на БВП на страната през второто тримесечие от 2009-та насам, сочи статистиката.

На 4-ти август от банката обявиха, че удвояват сумата за обратно изкупуване на държавен дълг, като същия ден банката интервенира на пазара. Поскъпването на долара до 80.24 йени бе моментно и цялото му повишение бе заличено в следващите три търговски дни.

Япония е продала 4.51 трлн. йени (59 млрд. долара) през август, според данни на финансовото министерство през тази седмица. Това е най-голямата подобна месечна сума от март 2004-та насам.

Предпоставки за скъпата йена е търсенето на сигурност от страна на инвеститорите в условията на повишаващи се рискове за инвеститорите на глобалните пазари. Йената традиционно се възприема за валута даваща подобна сигурност.

Рано тази сутрин йената се разменя на нива от 76.90, което е спад спрямо тези от малко над 77 вчера сутринта.

Източник: Fx1.bg

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg