Ръстът в Китай се отрази позитивно на еврото

625
Ръстът в Китай се отрази позитивно на еврото

Еврото се покачи спрямо щатският долар до 1.2892 след позитивните новини за Китай в неделя и изискванията за капиталовата адекватност на Базел III, които предоставят на банките от ЕС достатъчно време за да отговорят на изискванията. Според Базел III банките разполагат със срок до 2019 г., за да увеличат капиталовата си адекватност до 7 %. Негативен ефект върху долара оказа и изказването на Болард от Федералния резерв за необходимостта от покупки на нови количества облигации с цел увеличаване на паричната маса и стимулиране на икономиката.

Според анализаторите на френската банка BNP Paribas, най-силен ефект върху EUR/USD са оказали данните за индустриалното производство, продажбите на дребно и потребителската инфлация в Китай, които на фона на негативните очаквания регистрираха значителен ръст. Над 22 % от износа на Германия е предназначен за Китай. В положителна посока за единната валута беше и положителната ревизия за БВП на Германия от 1.2 % до 3.4 % за 2010. ЕС увеличи прогнозата за Франция за БВП за третото тримесечие до +0.4 % спрямо +0.3 %, а за цялата 2010 г. до +1.6 %, спрямо +1.3 %. Като цяло Европейската комисия ревизира прогнозите си за растеж на икономиката на Еврозоната и заяви, че износът на индустриалните стоки ще помогне на 16-те членки да излязат от кризата по-рано от очакваното.

Председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише, говорейки от името на управителите на централните банки по света, заяви увереността си, че властите в САЩ ще изпълнят новите капиталови правила относно банковата регулация. Трише добави, че новите правила ще повишат издържливостта на банковата система и ще се грижат, а няма да пречат на световното икономическо възстановяване. „Ние предвиждаме един преходен период без да заплашваме световното възстановяване, което пък наблюдаваме на глобално ниво. Това е добре за световната икономиката, добре е и за ръста", завърши той.

Въпреки целият позитивизъм около финансовите пазари и най-вече върху еврото, хедж-фондове и други големи спекулативни институции са увеличили късите си позиции в евро до най-високо ниво от два месеца, според CFTC. Цената на застраховката срещу фалит на държавен дълг на Гърция и Испания се покачи до най-високо ниво от 3 месеца. Късите доларови позиции спрямо CHF нарастват с една трета спрямо предишната седмица и достигат най-високо ниво от 9 месеца. Нарастват и късите доларови позиции спрямо JPY. Дългите позиции на австралийския долар достигат най-високо ниво от 4 месеца.

Премиерът на Гърция Георги Папандреу обеща да продължи с опитите на правителството да облекчи заплахата от неизпълнение на задълженията си, заявявайки, че не са необходими нови строги мерки, ако страната остане на този фискален курс. "Имам пълно доверие, че в края на годината ще имаме редуциран дефицит, в съответствие с поетите ангажименти и решения, с около 40%", заяви Папандреу в Солун. Правителството планира да намали бюджетния дефицит до 8.1% от БВП през тази година от 13.6% през миналата година. Папандреу заяви, че преструктуриране на дълга би било катастрофално. Намалението на данъците върху неразпределената печалба на компаниите до 20% през 2011 г. от 24%, обявено вчера, ще достави стимули за създаване на нови работни места, добави той.

Тази сутрин едно евро се разменя за 1.2870/90 долара, след като успя да задържи спечелените позиции от вчера и по време на азиатската сесия. Днес предстоят данните за индексът на потребителските цени за Великобритания, индустриалното производство за Еврозоната, като акцента за деня са ZEW индекс на текущите условия за Германия и Еврозоната, и продажбите на дребно за САЩ.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg