Разнопосочни движения на финансовите пазари

1018
Разнопосочни движения на финансовите пазари

В сряда еврото остана почти без промяна и през целия ден бе подложено на резки двупосочни движения, като по време на търговията удари нов 17-месечен връх в 1.4939 долара. В края на деня двойката EUR/USD се разменяше за 1.4826 долара. Подкрепа за еврото вчера оказа известният спад на напрежението на Европейските "периферни" дългови пазари, след като Португалия договори с ЕС и МВФ спасителната финансова помощ в размер на 78 млрд. евро за тригодишен период.

Леко негативно влияние на единната валута оказаха по-слабите данните за индекса на услугите в Еврозоната. Индексът PMI в сферата на услугите за април е 56.7 пункта, като се очакваше да достигне 56.9 пункта. Показателят бе 56.9 пункта за предходния период. Данните за по-слабите продажби на дребно в Еврозоната не успяха да повлияят особено на еврото. В същото време имаше нов общ натиск върху долара след по-слабото от очакванията проучване на ADP за пазара на труда.

Според ADP, новите работни места в частния сектор в САЩ за април се покачват с 179 хил. броя, при средни прогнози за нови 200 хил. работни места и след ръст от 207 хил. раб. места в частния сектор през март месец. Негативно влияние на долара оказаха и "антилихвените" коментари на члена на ФЕД - Розенгрен. Той каза, че настоящата парична и лихвена политика на ФЕД е подходяща с оглед темпото на икономическо възстановяване на САЩ и безработицата в страната. Коментарите на Розенгрен бяха сигнал, че ФЕД ще продължи още доста време с настоящата си нисколихвена парична политика. Натискът върху долара бе засилен и от силния спад на ISM индекса на услугите на САЩ за април месец до най-ниското негово ниво от август 2010 г. насам.

Британският паунд също се движеше без ясна посока през вчерашния ден и затвори търговията почти без промяна на нива от 1.6487 долара. Причина за хаотичното движение на британската валута бяха серията смесени до по-слаби икономически данни от острова - по-голямо от очакванията забавяне на PMI строителния индекс за април месец и смесените до по-слаби данни за ипотечните и потребителски заеми и одобрени ипотеки през март. Положително влияние на паунда оказа анализ на рейтинговата агенция S&Poor's, според която е "почти сигурно", че Английската централна банка ще качи основната британската лихва в рамките на следващите три месеца.

В четвъртък йената отбеляза повишение спрямо долара и затвори търговията на нива от 80.60 йени. Позитивно влияние върху японската валута оказа общия спад на долара на финансовите пазари.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...