Разнопосочни движения на финансовите пазари

986
Разнопосочни движения на финансовите пазари

В сряда еврото остана почти без промяна и през целия ден бе подложено на резки двупосочни движения, като по време на търговията удари нов 17-месечен връх в 1.4939 долара. В края на деня двойката EUR/USD се разменяше за 1.4826 долара. Подкрепа за еврото вчера оказа известният спад на напрежението на Европейските "периферни" дългови пазари, след като Португалия договори с ЕС и МВФ спасителната финансова помощ в размер на 78 млрд. евро за тригодишен период.

Леко негативно влияние на единната валута оказаха по-слабите данните за индекса на услугите в Еврозоната. Индексът PMI в сферата на услугите за април е 56.7 пункта, като се очакваше да достигне 56.9 пункта. Показателят бе 56.9 пункта за предходния период. Данните за по-слабите продажби на дребно в Еврозоната не успяха да повлияят особено на еврото. В същото време имаше нов общ натиск върху долара след по-слабото от очакванията проучване на ADP за пазара на труда.

Според ADP, новите работни места в частния сектор в САЩ за април се покачват с 179 хил. броя, при средни прогнози за нови 200 хил. работни места и след ръст от 207 хил. раб. места в частния сектор през март месец. Негативно влияние на долара оказаха и "антилихвените" коментари на члена на ФЕД - Розенгрен. Той каза, че настоящата парична и лихвена политика на ФЕД е подходяща с оглед темпото на икономическо възстановяване на САЩ и безработицата в страната. Коментарите на Розенгрен бяха сигнал, че ФЕД ще продължи още доста време с настоящата си нисколихвена парична политика. Натискът върху долара бе засилен и от силния спад на ISM индекса на услугите на САЩ за април месец до най-ниското негово ниво от август 2010 г. насам.

Британският паунд също се движеше без ясна посока през вчерашния ден и затвори търговията почти без промяна на нива от 1.6487 долара. Причина за хаотичното движение на британската валута бяха серията смесени до по-слаби икономически данни от острова - по-голямо от очакванията забавяне на PMI строителния индекс за април месец и смесените до по-слаби данни за ипотечните и потребителски заеми и одобрени ипотеки през март. Положително влияние на паунда оказа анализ на рейтинговата агенция S&Poor's, според която е "почти сигурно", че Английската централна банка ще качи основната британската лихва в рамките на следващите три месеца.

В четвъртък йената отбеляза повишение спрямо долара и затвори търговията на нива от 80.60 йени. Позитивно влияние върху японската валута оказа общия спад на долара на финансовите пазари.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg