Разнопосочни движения на валутните пазари

169
Разнопосочни движения на валутните пазари

През вчерашната търговска сесия пазарите останаха нееднозначни, слабоволатилни и без опорна точка за предприемане на по-сериозни дългосрочни действия. Американският долар поскъпна срещу швейцарския франк и японската йена, но остана в ниските нива срещу еврото. В ранните часове на деня зелените пари опитаха натиск срещу единната валута, но той се оказа по-скоро трамплин за новият 11-седмичен връх в 1.3045, където бяха разположени големи ордери „продава" за еврото и където се намира важната опционна екзотична бариера в 1.3050.

Излизането на червено на фондовия пазар на Уолстрийт в следобедните часове доведе до париране на риск-апетита и на форекс пазара, което от своя страна предизвика покриване на къси долари и йени спрямо останалите основни валути. Това доведе до спад на EUR/USD към 1.2960/58 долара, но стоповете на дълги евра под 1.2960/50 нивата изглежда все още са в сила и това ограничава за сега един по-голям корективен спад на единната валута.

Слуховете, че немската софтуерна компания SAP иска да плати в кеш 5.8 млрд. долара за около 92% от американската компания Sybase Inc. се оказаха потенциално негативни за еврото спрямо долара. Покачването на цените на жилищата в САЩ също оказаха положителен ефект върху долара. Индексът, отразяващ цените на жилищата в 20-те най-големи града в САЩ, на неосреднена база за май се покачи с 1.3% на месечна и с 4.6% на годишна база, при 0.9% и 3.8% за месец април. Повишението на цените с 4.6% г./г. е най-силното повишение от август 2006г. насам.

Разочароващите данни за потребителското доверие отвъд Океана ограничиха поскъпването на зелените пари. Индексът за месец юли падна до 50.4 пункта, спрямо 54.3 пункта за юни месец, при очаквания за спад до 51.5 пункта.

Британският паунд продължава своето блестящо представяне, покачвайки се вчера до 1.56 спрямо долара, което е най-високото му ниво от 18 февруари насам. Балансът за продажбите на дребно за Великобритания за месец юли се покачи силно до 33 пункта, при очаквания за спад с 3 пункта и спад от 5 пункта за предходният месец. Търговците на дребно са оптимисти, че силният растеж в продажбите на дребно ще продължи и през следващите месеци.

В ранните часове на тази сутрин бяха публикувани данните за индекса на потребителските цени за Австралия, които показаха спад за второто тримесечие до 0.6%, спрямо 0.9% за предходният период. Данните охладиха страстите на инвеститорите относно скорошно повишение на лихвите и предизвикаха спад на австралийският долар до 0.8922 спрямо долара, след като се разменяше за 0.9024 в началото на азиатската сесия.

Бизнес доверието в Нова Зеландия се срина до 27.9 пункта за месец юли, след като беше 40.2 пункта месец по-рано. Данните оказаха негативен ефект върху кивито, при което то се понижи до 0.7278 спрямо щатския долар.

Еврото запазва високите си позиции за сега, търгувайки се около нивата 1.2980 - 1.3000 долара.

Днес се очакват показанията на шефа на Английската централна банка Марвин Кинг и нейните членове пред финансовата комисия на парламента. По-късно предстоят данните за поръчките за стоки с дълготрайна употреба, както и тези от Бежовата книга, отразяващи икономическото развитие в САЩ за последният месец.

Днес изтичат опции за EUR/USD в 1.2900 за 250млн.евро и най-вече масираните падежи на опции в 1.2850 нивото за 5 млрд. евро, което рискува да окаже евентуален гравитиращ ефект върху еврото на форекс пазара, но само при сериозен спад в риск-апетита на финансовите пазари. Близките оферти продава за еврото са разположени към 1.3000/10 долара и само пробив над тях ще поднови възходящото движение на EUR/USD към опционната бариера в 1.3045/50.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg