Решението на Китай провокира бягство от рискови инвестиции

745
Решението на Китай провокира бягство от рискови инвестиции

Изненадващото решение на централната банка на Китай да повиши лихвата с 25 пункта от 20 октомври предизвиква голям спад на азиатските валути и американските индекси. Валутите на развиващите се европейски икономики също отчетоха сериозен спад, след решението на Китай. Това означава, че участниците на пазара се отдръпват от рискови инвестиции. Това решение нарани желанието за рискови операции на валутните пазари и може да окаже негативно влияние върху австралийския долар. След решението валутната двойка EUR/USD се понижи с близо 2 цента за деня, до 1.3713, а AUD/USD спадна от 0.9946 до 0.9662.

От Финансовото министерство на САЩ отказаха да коментират днешното решение на Китайската централна банка да качи своите лихви за пръв път от три години насам. Финансовият министър на САЩ, Тимъти Гайтнер каза, че китайският юан е значително подценена валута и че това е нечестно спрямо всичките китайски партньори, поради това, че дава голямо предимство на китайските компании.

Ден по-рано Гайтнър обяви, че страната няма да девалвира долара, за да стимулира износа си. "Това не е приложима и приемлива стратегия и ние не искаме да я въвеждаме", допълни Гайтнър. Въпреки изказването на министъра, че САЩ ще се придържа към силния долар, анализаторите не са сигурни дали това ще се случи. Курсът на долара се понижи с цели 7% от края на август досега. Това се дължи на спекулации, че Фед ще разхлаби допълнително паричната политика, което ще предизвика повишение на инфлацията.

Шефът на ФЕД на Ню Йорк - Дъдли каза, че текущото положение на САЩ "е напълно незадоволително", като се има предвид, че ФЕД трябва да подсигури ценова стабилност от една страна и работната заетост от друга. С това свое изказване той даде знак, че е съгласен за нова програма от финансови стимули за икономиката. Шефът на ФЕД на Чикаго - Евънс заяви отново, че САЩ е в ликвиден капан и поради това е нужна по-нататъшна отслабваща парична политика, чрез голяма по размер програма за изкупуване на дългови активи.

Японският фин. министър Нода каза за пореден път, че прекомерните движения на форекс пазара са лоши за японската икономика. Той следи валутните пазари с голям интерес и ще предприеме решителни действия относно валутите, ако това е наложително. Той заяви, че е твърде вероятно Г-20 да дискутират валутите на срещата на фин. министри и шефове на централните им банки този уикенд в Южна Корея. На въпросната среща може да се обсъди създаването на нова световна резервна валута, заяви руският президент, Медведев.

Допълнителна причина за срив на пазарите беше неочакваната загуба за Q3, от страна на "Bank of America". Най-голямата американска банка обяви, че е регистрирала загуба от 7.3 млрд. долара през третото тримесечие на 2010г или 77 цента на акция. Основна причина за загубата е следствие на задължителна преоценка на нематериалните активи в размер на 10.4 млрд. долара. Акциите на банката спаднаха с 2 %, след тримесечния отчет, поради новите федерални правила за потребителските сметки и кредитни карти.

Днес акцентът пада върху паунда и Английската централна банка. Ще бъдат публикувани минутите от последното заседание на паричният комитет към банката и обзор на бизнес условията за месец октомври. Отвъд океана се очакват данните от „бежовата книга" на САЩ относно икономическите условия в страната.

Тази сутрин едно евро се разменя на нива от 1.3760/80 долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg