Решението на Moody's помогна на долара

777
Решението на Moody's помогна на долара

Доларът поскъпна спрямо повечето основни валути в края на петъчната търговия, след като рейтинговата агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Ирландия с цели пет стъпки, от Aa2 на Baa1 и предупреди, че може да го намали с още, ако страната не успее да се справи с дълговете си в обозримо бъдеще.

От агенцията обявиха, че основната причина за намаляването на рейтинга на Ирландия е неяснотата около задълженията на банковия сектор, повишените неизвестности около икономическото състояние на страната, както и това на държавните финанси. Седмица по-рано агенция Fitch първа свали рейтинга на Ирландия от A на BBB+, след като правителството в Дъблин поиска финансова помощ от ЕС и МВФ, за да помогне на банковия си сектор и да се справи с бюджетния си дефицит.

МВФ също изрази сериозни опасения около способността на Ирландия да изпълни мерките за свиване на дефицита до 3% от БВП до 2015 г. От МВФ виждат сериозна заплаха от разпространение на Ирландската дългова криза, като отбелязват и за значителни политически рискове в страната. Всичките тези мрачни прогнози и изказвания предизвикаха ново, двуседмично дъно на еврото спрямо долара, до 1.3133. Въпреки че първоначално играчите на пазара игнорираха решението на Moody's и предпочетоха да отиграят силното повишение на IFO бизнес индекса на Германия през декември до рекордни върхове от обединението на Германия насам.

Индикаторът, който измерва бизнесдоверивто отчете стойност от 109.9 пункта, видяна за последно през далечната 1991 г. Вследствие на добрите данни двойката евро/долар се изкачи до 1.3359, но не се задържа дълго на тези нива и започна силно да се понижава. Анализатори на Commerzbank отчетоха, че тези данни трудно биха повлияли на движението на еврото, защото участниците на пазара не са обезпокоени относно икономиката на Германия и добрите резултати за нея не са изненада. По-скоро инвеститорите са обезпокоени относно последствията от дълговата криза в Еврозоната.

Известно разочарование сред инвеститорите оказаха и резултатите от срещата на лидерите на Европейския съюз. На въпросната срещата беше одобрено създаването на Постоянен кризисен механизъм през средата на 2013 г., но не се оправдаха някои очаквания за по-конкретни мерки понастоящем за справяне с Европейската дългова криза, като евентуално увеличение на Текущия фонд за финансова помощ или пък идеята за емитиране на общи евро-дългови книжа. Липсата на конкретни и решителни мерки от ЕС за справяне с дълговата криза и дълговите проблеми в Ирландия с риск за тяхното разпространение, помогнаха за новия срив на еврото на forex пазара в петък при много тънка и неликвидна търговия с оглед уикенда и наближаващите празници.

В петък имаше и силен спад в GBP/USD до ново тримесечено дъно в 1.5454 долара, с оглед спада на индекса на потребителското доверие във Великобритания за ноември до 20 месечно дъно, както и подновени опасения около британските банки, след като Lloyds Bank предупреди за по-сериозно от очакванията влошаване на нейния Ирландски инвестиционен портфейл. ЕЦБ и Английската централна банка подписаха временно споразумение за подпомагане на ликвидните проблеми на ирландските кредитори, в случай че дълговата криза се задълбочи. От ЕЦБ уточняват, че това е предварителна мярка, с цел посрещане на временни проблеми с ликвидността в банковата система на Ирландия.

През текущата предколедна седмица се очаква търговията на пазара да остане ниско ликвидна, като малкото участници на пазара отново ще насочат вниманието си към Европейската дългова криза. По-важни статистически данни са финалните стойности на БВП за третото тримесечие на САЩ, Великобритания и Нова Зеландия. Днес ще се следят очакваните редовни седмични данни за покупките от страна на ЕЦБ, на европейските суверенни дългови книжа.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg