Рейтингите на всички европейски държави са под въпрос

938
Рейтингите на всички европейски държави са под въпрос

Еврото се понижи до 1.3094 спрямо долара и йената в началото на американската сесия вчера, на база на спекулациите, че европейските страни ще продължат да имат затруднения с финансирането си, особено след като рейтинговите компании понижават кредитния рейтинг на страните в района. Рейтинговата агенция Moody's намали рейтинга на ирландските банки, както и рейтинга на голям брой емисии от държавни облигации на Ирландия.

Франция също е заплашена да изгуби рейтинга си от ААА, вследствие на вълната от намалени рейтинги в Европа, която заплашва да погълне и по-големите икономики. Така застраховката срещу фалит на Франция се покачи до рекордно високо ниво от 107 базисни пункта. Анализатори коментират, че всяка една страна може да претърпи понижение на кредитния си рейтинг през следващата една година.

От Moody's предупредиха, че освен държавния рейтинг на Испания, под заплаха от намаление на рейтинга остават и 30 испански банки. От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заявиха, че планът за намаляване на бюджетния дефицит на Испания изглежда подходящ, но бяха отправени предупреждения, че рецесията в страната ще има дългосрочен ефект. От организацията обаче предупреждават, че може да се наложи на правителството да направи допълнителни съкращения на разходите или увеличаване на данъците.

Гърция, Ирландия и Португалия трябва поне временно да бъдат изключени от Еврозоната, препоръча най-големият фонд, инвестиращ в дългови книжа, PIMCO.

"Политиката не бива повече да си затваря очите пред възможността да бъде обявен държавен фалит. Само по този начин дълговите проблеми могат да бъдат решени трайно." Това заяви Андрю Босъмуърт, ръководител на подразделението за управление на активи на PIMCO, която държи повече от 1.3 трлн. долара активи в различни ценни книжа. "Рано или късно ще стигнем до съвместни еврооблигации", допълни експертът.

Часове по-рано президентът на ЕЦБ, Жан-Клод Трише заяви, че излизането на страни членки от Еврозоната е абсурдно. Трише допълни, че еврото е стабилна валута, като текущата дългова криза се отнася за страните, които не успяват да управляват добре бюджетите си и подчерта, че това не е криза на валутата. "Проблемът е във финансовата стабилност, причинен от някои страни, които не управляват бюджетите си по начин, по който трябва", завърши той.

GBP/USD се покачи до 1,5577, след като анализатори от Съюза на британската индустрия прогнозират че, Английската централна банка ще започне да повишава основната лихва до 6 месеца, с цел да овладее инфлационните процеси. В изнесения доклад става ясно, че се очаква Комитетът по монетарна политика да повишава основния лихвен процент с 0.25% на всеки три месеца от второто тримесечие на 2011 г. до средата на 2012 г.

По време на азиатската сесия еврото поскъпна, както и останалите валути, характеризиращи риск апетита на инвеститорите. Спрямо долара, единната валута се повиши до 1.3193, след като стана ясно, че китайският вицепремиер Уанг Кишан заяви, че Китай подкрепя мерките, предприети от Европейския съюз и Международния валутен фонд за спасяване на някои европейски страни и стабилизиране на финансовите пазари. Централната банка на Япония реши да запази паричната си политика като остави основния лихвен процент непроменен на ниво 0.00% според очакванията на пазара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg