Резки движения на еврото във вторник

984
Резки движения на еврото във вторник

Във вторник еврото бе подложено на резки разнопосочни движения, като в крайна сметка затвори търговията почти без промяна на нива от 1.3997 долара. В началото на търговията еврото се намираше под силен натиск след поредната серия негативни новини от Япония, както и след по-слабия ZEW индекс на Германия за месец март и допълнителното избягване на рисковите инвестиции на финансовите пазари. ZEW индексът на икономическите очаквания за март показа 14.1 пункта, като се очакваше да достигне 16.2 пункта.

Показателят бе 15.7 пункта за предходния период.

За спада на еврото спрямо долара влияние оказаха и по-добрите икономическите данни от САЩ. През втората половина на деня еврото обърна рязко посоката си след подновените спекулации, че Европейската централна банка ще качи лихвата в Еврозоната до 1.25% (от 1.00% настоящото й дъно) още на следващото заседание на банката на 07.04.11г. Също така на пазара имаше слухове, че водеща макро-икономическа анализаторска агенция е обявила свой пролихвен доклад за ЕЦБ.

Комитетът по монетарна политика към Федералния резерв очаквано взе решение да запази основните лихвени проценти без промяна. Лихвените проценти по федералните фондове в момента възлизат на 0.25%. От пресконференцията след заседанието стана ясно, че количествената програма на банката ще бъде изпълнена в пълен размер, а лихвените нива ще останат ниски още дълго време. Решението на ФЕД не се прие позитивно от пазарните участници, като оказа и негативно влияние върху търсенето на щатска валута.

Вчерашното рязко понижение в цените на петрола и благородните метали, поради очакванията за понижено търсене на суровини от Япония, третата по големина икономика в света, оказа натиск и върху т. нар. стокови валути. Канадският долар отбеляза понижение с 240 пункта спрямо долара, достигайки ниво от 0.9971 канадски долара. Австралийският долар падна с близо 200 пункта до 0.9814 щатски долара.

Британският паунд отбеляза рязък спад в началото на търговията, като след това възвърна леко позиции и затвори търговията на нива от 1.6078 долара. Новините за ескалиране на кризата около ядрената централна Фукушима в Япония, солидният спад на пазарите на акции и покачването на намаления риск-апетит на финансовите пазари бяха сред основните причини за спада на паунда спрямо долара.

Йената отбеляза силно повишение срещу долара, въпреки добрите щатски данни, като и тук причината за движението на двойката остава намаленият риск-апетит на инвеститорите. Валутата засега получава солидна подкрепа от японските инвеститори, които в момента обръщат инвестициите си обратно в японска валута, за да се покрият разходите по възстановяване от силните земетресения. Това, както и наближаването края на японската финансова година на 31.03.11 г., продължава да държи йената в относително високи нива на forex пазара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg