Резки двупосочни движения на еврото

1114
Резки двупосочни движения на еврото

Във вторник еврото регистрира повишение, след като отново отбеляза резки двупосочни движения, затваряйки търговията вчера на нива от 1.4440 долара. В началото на деня еврото намери подкрепа в добрия риск-апетит, продиктуван от данните за предварителните PMI индекси в сферата на услугите и производството на Франция, Германия и Еврозоната. За Франция индекса на активността в сферата на услугите за август изненадващо се е качил силно до 56.1 пункта, при прогнози на пазара за спад към 53.5 пункта, спрямо 54.2 пункта за юли месец. Промишленият PMI индекс пада до 49.3 пункта, при прогнози за спад към 49.7 пункта, спрямо 50.5 пункта за юли месец.

За Германия предварителният промишлен индекс за август качи изненадващо до 52.0 пункта, при прогнози за забавяне на индекса към 50.5 пункта, спрямо 52.0 пункта за юли месец. Индексът на активността в сферата на услугите на Германия за август отбеляза по-силно забавяне до 50.4 пункта, при прогнози за забавяне на индекса към 52.0 пункта, спрямо 52.9 пункта за юли месец. Предварителният промишлен PMI индекс на Еврозоната за август пада до 49.7 пункта, при прогнози за спад към 49.5 пункта, спрямо 50.4 пункта за юли месец.

Индекс на активността в сферата на услугите на Еврозоната за август е в 51.5 пункта при средни прогнози на пазара за спад към 50.9 пункта, спрямо 51.6 пункта за юли месец. Тези данни, както и успешния аукцион за нови краткосрочни дългови книжа на Испания на стойност близо 3 млрд. евро частично отслабиха опасенията за по-силно забавяне на глобалния икономически растеж и подновиха риск-апетита на финансовите пазари.

Впоследствие имаше рязък спад на единната валута на пазара, който дойде след коментарите на бившия управител на ФЕД - Грийнспан, че "Еврото се руши". Според него кризата в Европа вреди в голяма степен на икономиката на САЩ. Той допълни, че притесненията нарастват, но за момента няма сигнали за формиране на рецесия с двойно дъно в САЩ. Грийнспан завърши с думите, че покачването на цената на златото е заради нарасналото безпокойство за ръст в инфлацията, но определено не вижда "ефект на балона" в тези процеси.

Допълнително негативно влияние на еврото оказа и силният спад на ZEW индекса на Германия за август. Индексът на икономическите очаквания се е влошил рязко до -37.6 пункта, при прогнози за спад към -25 пункта, спрямо -15.1 пункта за юли месец. Това е най-слабият индекс от декември 2008 г. насам. ZEW индексът на текущите икономически условия в Германия през август също се влоши рязко до +53.5 пункта, при прогнози за спад към 87.0 пункта, от +90.6 пункта за юли месец. Това е най-слабият индекс от август 2009г. насам.

Британският паунд също отбеляза повишение след разнопосочна търговия, като затвори деня на нива от 1.6493 долара. Вчера за Великобритания бяха публикувани данните за баланса по индустриалните поръчки на CBI - за август е 1 пункт, очакваше се да достигне -13 пункта и показател -10 пункта за предходния период. Броят на одобрените заявки за ипотечни кредити според BBA за юли е 33 400, като се очакваше да достигне 31 750. Показателят бе 31 747 за предходния период.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg