Рязък спад на еврото в края на седмицата

1032
Рязък спад на еврото в края на седмицата

В края на седмицата еврото отбеляза рязък спад и затвори петъчната търговия на нива от 1.4087 долара. Негативно влияние върху него оказа най-вече натискът върху португалските дългови книжа, след като рейтинговата агенция S&Poor's понижи с две нива суверенния кредитен рейтинг на Португалия. Лихвата по 10-годишните португалски дългови книжа удари нов рекорден връх към важното ниво от 8%.

Известно негативно влияние върху еврото оказа и изказването на германския канцлер Ангела Меркел, че "само времето ще покаже, дали предприетите мерки ще бъдат достатъчни за борбата с дълговата криза в Еврозоната".

От друга страна доларът намери подкрепа в малко по-добрите окончателни данни за БВП на САЩ за последната четвърт на 2010 г. БВП качи с 3.1% на годишна база при прогнози за +2.9% и спрямо предишната оценка за растеж от 2.8%. Също така пролихвеното изказване на шефа на ФЕД на Филаделфия Чалрз Плосер за скорошен край на политиката на ФЕД на прекалено ниски лихви и стимулиращи икономиката мерки доведе до рязко покачване на USD на форекс пазара към края на петъчната търговия. Той каза, че когато настъпи времето за действие, Федералният резерв на САЩ ще се нуждае от затягаща лихвена политика на всички възможни фронтове, и отбеляза, че икономиката на САЩ набира значителна сила и възходящ импулс от лятото на 2010 г. насам и изглежда ще бъде на по-стабилна основна в бъдеще. Плосер е един от най-пролихвено настроените членове на Федералния Резерв.


В петък британският паунд също бе сред губещите валути и затвори търговията на нива от 1.6040 долара. Като цяло силният седмичен спад на паунда се дължи главно на негативни икономически фактори за британската икономика и лихвената политика на Английската централна банка. Този рязък седмичен спад на паунда се дължеше и на "разочарованието" на играчите на форекс пазара от минутите от последното заседание на Централната банка и от по-големият от очакванията спад в продажбите на дребно във Великобритания за февруари. Тези слаби данни на фона на много високата инфлация в страната доведоха до опасения за т.н. стагфлация на острова и сякаш намаляват шанса Английската централна банка да прибегне до повишение на британската лихва през май, каквито бяха голяма част то настроенията на пазара само до преди дни.

Йената отбеляза спад в петък спрямо долара до нива от 81.32 йени, като двойката USD/JPY сякаш опитва да се „измъкне" от рекордно тесният от 15 години насам рейндж около 81.00 нивото.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg