Съдбата на еврото остава загадка

833
Съдбата на еврото остава загадка

Основните валутни двойки се движеха в тесни рейнджове по време на петъчната търговия. EUR/USD се понижи до 1.4390 и затвори към 1.4422 в очакване на резултатите от срещата на Г-20. Индексът на долара проби психологическата бариера в 75.00 пункта и затвори на 74.82 пункта, което отваря пътя за нови понижения. Въпреки това американската валута изглежда силно подценена и в индикации на свръхпродажби спрямо основните си конкуренти на пазара. Японската йена започна да си връща загубите след интервенцията на Г-7 и продължи да поскъпва и по време на азиатската сесия тази нощ.

На въпросната среща на Г-20, лидерите се споразумяха надзорът на национално равнище да се осъществява от МВФ. Фондът ще следи дълговете, бюджетните дефицити и търговските баланси на страните, за да определи дали политиките им застрашават стабилността на глобалната икономика.

Темата за дълговата криза в Европа остава сред водещите в медийното пространство и сякаш започна да натежава върху еврото. Нарастват опасенията за фалит на Гърция въпреки финансовата помощ. Цената на 2-годишните облигации е в режим на свободно падане, а лихвата се покачи до 16.5%. ЕЦБ не предприема покупки на облигации, както правеше всеки път, когато цената на ценните книжа се понижаваше. Това може да се тълкува като примирение с факта, че фалитът на Гърция е неизбежен.

Вероятността Ирландия да се обърне за нова помощ към ЕС и МВФ нараства, след като положението в страна продължава да се влошава. Рейтинговата агенция MOODY'S намали рейтинга на Ирландия до Baa3 от Baa1, което е най-ниската инвестиционна степен, въпреки това перспективата за нови намаления остава в сила.

Европейските банки започват набирането на капитал, за да могат да преодолеят новите по-строги стрес-тестове, които предстоят тази година. Резултатите от проверката се очаква да излязат към края на юни и за сега не се очаква голям брой от провалили се банки. Проучване, проведено от американската банка Morgan Stanley показа, че инвеститори очакват европейските банки да наберат над 40 млрд. евро тази година. Тези операции биха могли да окажат известен положителен ефект върху единната валута през следващите два месеца. Дойче банк повиши прогнозата за курса на EUR/USD до 1.5000.

Вече се наблюдават и леки признаци за забавяне на китайската икономика, след като икономическият растеж за първото тримесечие се е понижил с 0.1%, спрямо предходният тримесечен период. На фона на това забавяне потребителската инфлация в страната е нараснала от 4.9% през февруари, на 5.4% през март, което е най-високата стойност за последните 32 месеца.

Китай увеличи основната лихва четири пъти през последните шест месеца, но този механизъм за регулиране на икономиката за сега се оказва неефективен. Централната банка също така повиши минималните задължителни резерви на банките шест пъти - до 20%.

Това е ясно доказателство и показателен факт за Еврозоната, която се опитва също да се справи с инфлацията, чрез повишаване на основния лихвен процент.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...