Съществуването на Еврозоната под въпрос

934
Съществуването на Еврозоната под въпрос

Еврото потъна до ново 4-годишно дъно спрямо долара и повечето основни валути на международните пазари, с оглед оставащите опасения около европейската дългова криза и нейното разширяване. Този път посоката е Централна и Източна Европа, и по-точно Унгария, което доведе до ново бягство на инвеститорите към долара, йената и американските държавни облигации.

Информацията, че Конституционният съд на Германия може да наложи временна забрана на участието на Германия в пакета за финансова стабилност на Еврозоната/МВФ за 750 млрд.евро, даде мотив за нови продажби на евра, при които EUR/USD проби под 1.1950 и под 1.1900 опционните бариера, падайки за сега до ново 4 г. дъно в 1.1876 долара.

Последва частично покриване на къси евра, следствие на слуховете за покупки от страна на играчи от Близкия изток, при което EUR/USD отскочи от новото си дъно до 1.1991 долара. Кросът EUR/JPY падна до ново близо 9 г. дъно към 108.08 йени, кроса EUR/CHF падна до ново рекордно дъно за еврото към 1.3854 франка, а кросът EUR/GBP падна до ново 18-месечно дъно към 0.8240 паунда.

Европейската централна банка разкри, че към края на миналата седмица е закупила държавни дългови книжа на страни от Еврозоната за общо 40.5 млрд. евро откакто започна тази своя интервенция по-рано през месец май. Това означава, че за миналата седмица ЕЦБ е закупила книжа за 5.5 млрд. евро спрямо закупени книжа за 8.5 млрд. евро за по-предишната седмица. По този начин ЕЦБ потвърди, че намалява темпа на покупки на евро-дългови облигации за всяка следващата седмица.

По-добрите икономически показатели от Еврозоната и Германия не оказаха положителен ефект върху единната валута. Индексът на текущите икономическия условия за Еврозоната на Sentix, за юни се подобряват до -3.5 пункта от -4.75 пункта за май (най-високо ниво от август 2008г. насам), а индексът на бъдещите 6 месечни очаквания за юни се подобрява също силно до -4.75 пункта, от -8 пункта за май. Въпреки частичното възстановяване на индекса, Sentix подчерта, че "от това не може да се съди за фундаментално подобрение на икономическите условия".

Индустриалните поръчки в Германия за април се покачиха с 2.8% на месечна база, спрямо 5.1% месец по-рано. Икономическото министерство на Германия заяви, че след по-спокойното развитие през първото тримесечие на 2010г., вътрешните и външни индустриални поръчки се покачват значително, което показва продължаване на възстановяването в сектора. Икономическото министерство също така прогнозира, че индустриалното производство ще продължи да се подобрява и за в бъдеще.

Белгийският финансов министър Рейндерс каза, че нива на EUR/USD около 1.2000 долара са в линия с икономическите фундаменти в Еврозоната. Той добави, че по-слабото Евро, което повишава износа не представлява какъвто и да е проблем, но е проблем рязкото му движение. Шефът на Европейската валутна и икономическа комисия - Оли Рен също заяви, че по-скоро темпото на спад на Еврото, а не неговите нива, е повод за безпокойство.

Група икономисти от лондонското Сити смятат, че до пет години еврозоната няма да съществува в сегашния си вид заради финансовата криза в някои от членките й. На практика е нулева възможността еврозоната да оцелее в сегашния си състав, коментира Андрю Лилико, главен икономист на мозъчния тръст Policy Exchange. "Политическите последици от разпадането на еврозоната несъмнено ще бъдат значителни - германците не искат да плащат за другите и наистина може да си тръгнат", отбелязва Дейвид Бленчфлауър, преподавател в университета в Дартмут и бивш съветник на британската централна банка. Според него е трудно е да се приеме, че еврото може да оцелее в сегашната му форма.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg