Щатските данни подкрепиха долара

143
Щатските данни подкрепиха долара

Доларът отскочи от осеммесечно дъно спрямо йената и поскъпна срещу еврото в сряда, след като повишаването на заетостта в САЩ и подобряващата се активност в сектора на услугите подканиха пазарните участници за по-смело търсене на зелените пари.

Заетостта в частния сектор в САЩ отчете повишение през юли, като според ADP, броят на заетите се покачи с 42 000 след прогнози за ръст от 36 000 броя. В същото време промяната на заетостта от май до юни тази година бе ревизирана възходящо до 19 000 спрямо първоначалните 13 000 броя.

Подобрение отчита и активността в сферата на услугите през юли в САЩ, като индексът ISM се покачи до 54.3 пункта спрямо 53.8 за юни. Повишение отчете и индексът, отчитащ заетостта, който достигна 50.9 пункта спрямо 49.7 за предходния месец.

Добрите щатски данни през вчерашния ден заедно със силния ISM в промишления сектор за юли от понеделник се възприеха като ясен знак, че Федералният резерв едва ли ще започне да обмисля евентуално втора програма за "количествени улеснения" на заседанието си следващата седмица.

Именно спекулации, че икономиката на САЩ се забавя доста силно и това ще накара ФЕД да поднови покупките на американски държавни облигации или на ипотечно-гарантирани книжа (MBS) в последните дни, бяха основна причина голяма част от инвеститорите да стоят на страна от долара. В резултат на добрите данни, зелените пари се покачиха прямо еврото с 0.75%, достигайки стойност от 1.3130 долара.

Известното париране на първоначалното покачването на фондовия пазар на Уолстрийт вчера пък доведе до спад в риск-апетита на валутния пазар, което допълнително подкрепи зелените пари и подкрепи покриването на къси доларови позиции. Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се покачи с 0.65% до 81.13 пункта.

След добрите данни за заетостта в частния сектор в САЩ, доларът повиши стойността си спрямо йената с 0.7% до 86.37 йени, подпомогнат и от повишението в доходността на Американските държавни облигации... По време на азиатската сесия вчера зелените пари паднаха до 85.35 йени, което е най-ниското ниво за последните осем месеца. Ако доларът възобнови спада си и преодолее нивото от 84.81 йени, ще бъде отбелязан 15-годишен минимум.

Поради днешното заседание на Английската централна банка, на което се очаква Комитетът по монетарна търговия да запази основната лихва и размера на финансовите стимули непроменени, пазарните участници останаха предпазливи към стерлинга, като британската валута бе подчинена на общите пазарни движения. Паундът се понижи с 0.6% до 1.5855 долара.

Спрямо йената, английските пари се търгуваха разнопосочно, като завършиха търговията си с покачване от 0.15% спрямо вторник на ниво 136.01 йени. Новозеландският долар се търгуваше между печалби и загуби вчера, като рано тази сутрин след данните от сектора на труда в Нова Зеландия валутата се понижи с 1% до 0.7271 щатски долара. Безработицата през второто тримесечие на тази година отчете покачване до 6.8% спрямо 6% за предишния период. Пазарните участници прогнозираха безработицата в страната да се ограничи до 6.2%.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg