Щатските данни подкрепиха долара

704
Щатските данни подкрепиха долара

Еврото запази низходящата си посока и в сряда, като валутата се понижи с 1.25% до ниво 1.3208 долара. Основният негативен фактор върху търсенето на единната валута отново се оказа проблема около Европейските дългови пазари.

Решението на рейтинговата агенция Moody"s да постави под наблюдение кредитния рейтинг на Испания с възможност за понижение подсили спекулациите, че дълговата криза в региона е възможно да се разрасне и към "ядрото" на Еврозоната.

Агенцията цитира като причина за това нуждите от рефинансиране на Испания през следващата година и нуждата от рекапитализация на испанските банки. Поради тази разлика между основните страни и тези от периферията, които се борят с бюджетните си дефицити, заетостта в Еврозоната не успя да нарасне през третото тримесечие на 2010 година. Това става ясно от публикуваните данни на европейската статистическа агенция Eurostat. Заетостта през третото тримесечие в Еврозоната остана непроменена спрямо второто, когато пък отчете ръст от 0.1% спрямо първото. На годишна база броят на заетите отново е спаднал, след като се понижи с 0.6% през предходния период.

От своя страна доларът бе сред най-търсените валути вчера. Потребителските цени в САЩ се покачиха за пети пореден месец през ноември за последните осем месеца. В същото време основният индекс на потребителските цени отчете покачване за първи път, след като три месеца подред оставаше непроменен.

Според изнесените данни от Министерството на труда, инфлацията се е повишила с 0.1% на месечна база през ноември, след като за октомври нарасна с 0.2%.

Активността в производствения сектор в Ню Йорк също нарасна, след като се сви месец по-рано. Въпреки това обаче, подиндексът за заетостта отчете понижение. ФЕД индексът на Ню Йорк показа покачване до 10.57 пункта от -11.14 за ноември, след като се прогнозираше ръст от 4.5 пункта. Индустриалното производство в САЩ през ноември показа смесени данни, но оказва ключова подкрепа на икономическото възстановяване. Според цифрите, индустриалното производство се е повишило с 0.4%, което съвпадна с очакванията на пазарните участници. На годишна база индикаторът е нараснал с 5.4%.

Отделните сектори на индустриалното производство показаха разнопосочни данни през изминалия месец, като ръстът в комуналния и строителния сектор е неутрализирал спада в минодобивната промишленост и производството на потребителски стоки. Така вчерашните добри данни за щатската икономика, заедно с данните от вторник, насочиха инвеститорите към търсене на зелената валута и покриване на прекалено дълги еврови позиции.

Стерлингът регистрира 8-дневно дъно по време на вчерашната си търговия, като негативно влияни върху валутата оказаха, както слабите данни за пазара на труда във Великобритания, така и общото покачване на щатската валута.

Нивото на безработица във Великобритания за трите месеца до октомври нарасна за първи път за последните 6 месеца, повишавайки страховете, че възстановяването на заетостта в страната навлиза в дълъг период на трудности.

Според националния статистически офис на страната, броят на безработните, според ILO (International Labor Organization), са нараснали с 35 000 за трите месеца до края на октомври до общо 2.5 млн. души. Това е най-големият ръст от периода до трите месеца до март 2010 година. Така нивото на безработица е нараснало до 7.9%. Тези цифри дадоха повод за избягване на паунда, като валутата отчете дневен спад от 1.55%, достигайки стойност от 1.5530 долара.

Японската йена също бе сред губещите валути, след като стана ясно, че доверието сред големите производители в Япония се е влошило. Това сочи проучването Tankan от вчера, като се подчертава обаче, че понижението не е с толкова голяма скорост, колкото се очакваше, имайки предвид натиска на силната йена и световното икономическо забавяне.

Индексът за големите производствени компании се е понижил до 5 пункта за четвъртото тримесечие от 8 за предходното, а този за големите компании в сектора на услугите достигна 1 пункт от 2 пункта. Спрямо долара, японската валута се понижи с 1.05% до 84.49 йени.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg