Сингапур нанесе нов шамар на щатския долар

741
Сингапур нанесе нов шамар на щатския долар

Американският долар падна до най-ниското си ниво за 2010 година спрямо кошницата от валути в четвъртък, след като Сингапурските парични власти обявиха, че разширяват лентата на търговия на сингапурския долар.

В първите часове на вчерашния ден Сингапурските парични власти (MAS) обявиха, че разширяват леко лентата на търговия на сингапурския долар и повишават стойността на валутата. Това е ясна стъпка на MAS към затягане на паричната й политика.

Вчерашното изненадващо решение се дължи на усилията на сингапурските парични власти да ограничат инфлацията, тъй като капиталовите потоци към Азия водят до солидно повишение на цените в Сингапур. Тази новина доведе до силно поскъпване на сингапурския долар, подклаждайки и слухове, че и други азиатски страни може да позволят по-нататъшно поскъпване на местните си валути спрямо зелените пари, както и че може да подновят диверсификацията на своите доларови валутни резерви.

В резултат щатската валута се оказа под нови общи продажби през вчерашната азиатска търговия, с оглед и силния риск-апетит на азиатските фондови и стокови пазари, при което американският долар поевтиня спрямо еврото с 1.15%, регистрирайки ниво от 1.4121 долара. В последствие зелените пари компенсира за част от понесените загуби, завършвайки вчерашната си търговия на 1.4082 долара спрямо единната банкнота.

Повод за парирането на спада дадоха слуховете, че САЩ и Китай са се договорили, ако китайския юан започне по-бързо да поскъпва, в замяна на това САЩ да "задържат" стартирането на нова количествена програма на Федералния резерв. Поради това пазарът не реагира на лошите данни за трудовия сектор на САЩ, след като броят на подадените молби за помощи при безработица в САЩ за седмицата до 9 октомври нараснаха с 13 000 до 462 000, като се очакваше показателят да отчете 450 000 спрямо 49 000 за предходния период.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари, потъна с 1.1% до 76.24 пункта, което е и най-ниското ниво на индекса за тази година.

Японската йена се понижи с 1.1%, регистрирайки нов 15-годишен връх спрямо долара на ниво 80.87 йени, като причина за поскъпването стана общата слабост на щатската валута. За сега евентуална нова интервенцията от страна на Японската централна банка е малко вероятна. След укора от страна на Япония към интервенцията на Южна Корея и предвид предстоящата среща на финансовите министри на Г-20 в края на следващата седмица, то вероятността японските власти да се намесят на пазара е нищожна.

Премиерът на Япония Наото Кан даде кратко изявление, в което подчерта отново, че решителни мерки относно движенията на валутите ще се предприемат, ако е необходимо. Според него, изключителната волатилност, която се наблюдава в момента на пазара, е нежелана. Следваща цел пред японските пари е 80.65 йени, а след това историческото дъно при 79.75 йени.

Общата слабост на американския долар тласна стерлинга до нов 8-месечен връх на ниво 1.6064 долара през вчерашния ден.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg