Слаб старт на еврото, въпреки силните данни от Еврозоната

551
Слаб старт на еврото, въпреки силните данни от Еврозоната

Еврото стартира новата седмица с леко понижение, затваряйки търговията в понеделник на нива от 1.3678 долара, въпреки силните икономически данни от Еврозоната. Предварителният PMI промишлен индекс на Еврозоната за февруари качи до близо 11-годишен връх в 59.0 пункта спрямо 57.3 пункта за януари. Индексът на производството за февруари достигна 61.1 пункта спрямо 59.4 пункта за януари.

Ценовият индекс на входа на предприятията в Еврозоната за февруари качи до близо 14-годишен връх от 85.7 пункта, спрямо 79.2 пункта за януари, което е пореден сигнал за нарастващия инфлационен натиск.

Предварителният PMI индекс в сектора на услугите на Еврозоната за февруари отчете 57.2 пункта прямо 55.9 пункта за януари. Това е най-високото ниво на индекса на услугите от август 2007 г. насам, като индексът остават над важното ниво от 50 пункта за 18-ти пореден месец. Общият предварителен PMI индекс на бизнес активността в Еврозоната за февруари се покачи до 58.4 спрямо 57.0 пункта за януари, отчитайки най-високото си ниво от юли 2006г. насам. Индексът на работната заетост на общия PMI бизнес индекс в Еврозоната за февруари отбеляза 52.8 пункта от 52.1 пункта за януари месец.

Слабо негативно влияние върху еврото вчера оказа изказването на Немската централна банка против идеите за увеличаване размер на Спасителния европейски фонд EFSF и идеите този фонд да се използва за закупуване на Европейките суверенни дългови книжа и финансиране на страните с дългови проблеми за обратно изкупуване на техен дълг. Влияние върху еврото оказа и ескалиращото напрежение в Северна Африка (Либия) и Близкия Изток, което отчасти връща статута на долара на "валута-убежище".

Британският паунд също бе сред губещите валути в понеделник, като затвори търговията на нива от 1.6224 долара. Силното повишение на напрежението в Либия и общата геополитическа криза в Северна Африка и Близкия Изток и тук ограничиха риск-апетита за покупки на GBP/USD. Новината от по-рано вчера, че британската компания Diageo е близко до закупуването на турската компания Mey Icki Sanayi ve Ticaret за 2.0-2.5 млрд. долара от частния американски фонд TPG Capital също помогна за ограничаване на новото възходящо движение на GBP/USD.

Йената стартира седмицата почти без промяна на нива от 83.12 йени, като известна подкрепа за йената оказа факта, че според данните на IMM за последната седмица е имало нетни къси позиции в йени от юни 2010 г. насам, което предполага, че има покриване на къси йени и на forex пазара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg