Слаба активност на пазарите в очакване на ФОМС

767
Слаба активност на пазарите в очакване на ФОМС

Покачването на валутните и капиталови пазари, и апетитът за риск на инвеститорите за сега остава ограничен, в очакване на заседанието на ФОМС (Федерален комитет за операции на открития пазар), по-късно тази вечер.

Въпреки че от ФОМС се очаква да запазят лихвата непроменена за "неопределен период" от време, има риск, че централната банка ще загатне за разширяване на програмата за количествени улеснения.

Валутните пазари останаха без съществена промяна спрямо нивата на търговия от петъчната сесия.

Най-големият печеливш на пазара беше австралийският долар, а най-големият губещ - британският паунд. AUD/USD се покачи до най-високо ниво за годината в 0.9494, след доклада на председателя на централната банка Глен Стивънс, който намекна за ново повишение на основната лихва и прогнозира силен растеж на австралийската икономика през 2011 г. В минутите от последното заседание на Австралийската Централна Банка, които бяха публикувани тази сутрин се казва, че продължава редуцирането на апетити към дългове в домакинския и жилищен сектор.

От АЦБ казаха, че изгледите в ресурсния сектор са особено позитивни, банковият сектор е относително силен, а възстановяването на жилищния пазар остава нестабилно. АЦБ вижда малко по-силни вътрешни условия спрямо тези преди месец. Членовете на банката отбелязват, че инвестиционният бум представлява значително предизвикателство, а растежа в Азия се забавя в по-стабилно темпо на развитие. Рисковете включват низходящи движение в САЩ и по-рязко забавяне в Китай.

Британският паунд се понижи срещу всички основни валути, след като цените на жилища на Острова се понижиха за трети пореден месец. От рейтинговата агенция Moody's коментират, че рейтингът ААА на Великобритания ще помогне на страната да устои на икономическите предизвикателства, като прогнозата за икономиката на страната остава стабилна. Бе подчертано, че въпреки по-слабия търговски баланс след кризата и предизвикателствата в икономическата прогноза, Великобритания ще успее да се справи, докато поддържа своя кредитен рейтинг.

Другата търсена валута на пазара беше швейцарският франк, който направи експлозивно възстановяване срещу щатския долар и се търгуваше близо до паритета, след като института за икономически изследвания КОФ повиши прогнозите си за растеж на Швейцария през 2011 г. от 1.8% до 2.7%. Според експертите инфлацията ще остане на целевите нива от 0.7%, а Швейцарската национална банка ще повиши лихвите в началото на следващата година. Тази сутрин американската валута връща част от вчерашните загуби и се търгува на нива от 1.0060/80 франка.

По-съществени раздвижвания имаше на капиталовите пазари, където добро възходящо движение отчетоха индексите Dow Jones - 1.37%, затваряйки в 10734 пункта, S&P 500 - 1.52%, Nasdaq - 1.74%. Инвеститорите игнорираха по-слабия от очакванията индекс на оптимизма на строителите в САЩ за септември. Инвеститорите акцентираха повече върху излизането отново на печалба за последното тримесечие на строителната компания Lennar, като акциите на компанията се покачиха с 5.5%.

По време на азиатската сесия пазарите останаха спокойни, без особени движения и афинитет към дадени финансови инструменти. EUR/USD се търгува в нивата малко под 1.31, с риск за пробив във възходяща посока на съпротивата в 1.3125.

Днес акцента пада върху заседанието на ФОМС, късно вечерта, като преди това са данните за строителният сектор на САЩ и тези на потребителските цени в Канада.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg