Слабият превес на лихвоносните валути остава на пазара

655
Слабият превес на лихвоносните валути остава на пазара

През изминалата седмица станахме свидетели на сравнително спокойна търговия, като пазарите не намериха ясно изразена посока, поради липсата на важни икономически данни и събития. EUR/USD продължава да се търгува в границите на 1.26-1.29 от средата на август. Единната валута стартира изминалата седмица със спад срещу зелените пари, достигайки стойност от 1.2643 долара за евро, като възобновените опасения около състоянието на европейския банков сектор и перспективите за забавяне на икономическото развитие в Еврозоната доведоха до разпродажба на рискови активи.

Удар върху единната валута нанесоха данните за германската икономика. Фабричните поръчки в Германия се понижиха неочаквано с 2.2% за юли, а индустриалното производство нарасна едва с 0.1%, при очаквани 1.1%. Така ръстът в най-голямата икономика в Европа забави своя ход след силното полугодие на 2010 година. От своя страна зелените пари получиха известна подкрепа от неочакваното понижение с 14% на търговския дефицит на САЩ през юли до най-ниското си ниво за последните 17 месеца. Изненадващ се оказа и спадът с 27 000 броя на подадените молби за помощи при безработица в САЩ.

Японската йена достигна нов 15-годишен връх спрямо долара на ниво 83.34 йени и деветгодишен максимум срещу еврото. Йената отстъпи в края на седмицата, след като японските власти отново предупредиха, че ще интервенират на валутните пазари, за да ограничат поскъпването на националната валута.

В официалното изявление направено в петък се казва, че "продължителното поскъпване на йената ще има негативен ефект върху икономиката и финансовото състояние на страната." Японското финансово министерство също така съобщи, че ще инжектира нови 915 милиарда йени във финансовата система за стимулиране на икономическото развитие. В резултат японската валута загуби 0.7% от стойността си срещу щатският долар до 84.30 йени в петък.

Китайската икономика продължава да се движи с бързи темпове. Производството, продажбите на дребно и потребителските цени регистрираха ръст и показаха, че въпреки трудностите при другите водещи икономики Китай се намира на прав път и ще продължи да подкрепя глобалното възстановяване. Прогнозите на водещи банки са за ръст на БВП на страната с почти 10% за третото тримесечие на годината.

На фона на изминалата относително бедна откъм важни икономически данни седмица, през текущата седмица се очакват серия важни икономически данни. Предстоят данните за индустриалното производство на Еврозоната за юли и ключовите данни за продажбите на дребно в САЩ за август месец. Очакват се данните за окончателната инфлация на Еврозоната и на Великобритания, както и важните данни за индустриалното производство на САЩ за месец август.

Бъдещата стабилност на европейската валута зависи в голяма степен от това дали ще видим повторение на събитията от първите шест месеца на 2010 г. Еврото успя да се възстанови частично през летните месеци, след като лошите новини за Гърция и останалите проблемни икономики от еврозоната спряха да тормозят финансовите пазари.

Гърция се сблъсква с нарастващ риск от фалит след изтичане на срока на програмата за финансово подпомагане след 3 години, според фонда PIMCO. Гърция ще трябва да увеличи размера на програмата от 140 млрд. евро от ЕС-МВФ с още три до шест години за да избегне фалита, според Джей Пи Морган Чейз банк.

Тази сутрин едно евро се разменя за 1.2780-1.2800 долара, след като поскъпна с близо цент през азиатската сесия.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg