След срещата на Г-7 търговията остава нестабилна и при слаба ликвидност

683
След срещата на Г-7 търговията остава нестабилна и при слаба ликвидност

Йената поевтиня срещу високодоходните валути при отварянето на азиатските пазари днес, докато австралийския долара поскъпна, тъй като лидерите от САЩ и еврозоната започнаха интензивно да разработват нови планове в подкрепа на банковия сектор, с цел спиране на паниката, която обхвана пазарите.

Миналата седмица повечето борсови индекси се сринаха и отчетоха най-слабата си седмица в историята. През уикенда обаче лидерите от Г-7 разработиха план за действие. Европейските официални лица предложиха да гарантират една част от дълга на банките и ако е необходимо да инжектират държавни средства в отделни банки. Представителите на САЩ обявиха, че ще вземат дялове в отделни банки, което би било първия подобен ход след Великата депресия. Австралия вече гарантира банковите депозити, а Великобритания е готова да излее повече от 40 милиарда паунда в четирите си най-големи банки.

Пороят от инициативи спря засега най-лошата финансова криза след 1930 година и окуражи инвеститорите да извършват покупки, въпреки че анализаторите не са убедени колко дълго ще траят тези настроения. Те допълват, че днешното покачване на азиатските индекси е доста нестабилно.

Австралийските акции отчитаха сутринта доста силен растеж от почти 4%, след като в един момент увеличението беше достигнало и 6%. Миналата седмица борсите се сриваха, независимо че централните банки намалиха лихвените си проценти при координирани действия, които обаче бяха приети за прекалено малки и прекалено късно направени. Инвеститорите бяха обхванати от паника и разпродаваха масово акции, високо доходни валути и дори правителствени облигации, за да си набавят на всяка цена пари в брой. Съживяването на заемите между банките, от което зависи функционирането на световната финансова система, е в центъра на всички спасителни планове.

Търговията днес е по-слаба, тъй като в Япония има национален празник, а в САЩ пазарът на облигациите ще остане затворен заради празника по случай Деня на Колумб. Пазарът на акциите обаче ще бъде отворен. Йената спечели миналата седмица големи печалби достигнали при средно претегления й индекс повече от 8%, което се дължеше на масово ликвидиране на carry trade позиции. Повечето дилъри днес са предпазливо обнадеждени, че най-лошотоот кризата на финансовите пазари е отминало.

Днес стана ясно и че японската Mitsubishi UFJ Financial Group предоговаря условията на инвестицията си в размер на 9 милиарда долара в Morgan Stanley, което беше прието от пазарите като положително развитие. Опасенията обаче за още загубени активи остават при очаквания за банки, хедж фондове и други посредници, които извършват продажби от името на Lehman да се сблъскат със загуби в размер на 365 милиарда долара по тези контракти.

Последните седмици бяха характерни с огромна волатилност, което накара инвеститорите и хедж фондовете да избягват търговията, което пък направи интрадневните движения доста по-силни от обичайното.

ЕUR/USD

Съпротива е бившия рекорден връх на 1.3665, следвана от върха от четвъртък на 1.3783. По-нагоре бариери са пробитото многомесечно дъно от месец септември на 1.3880 и 1.40. Подкрепа е 1.3545 откъдето пазарите отвориха днес с гап. Следват дъното от края на миналата година на 1.3360, което беше достигнато и в петък, а после идват 1.3260 и 1.30.

USD/JPY

Съпротива е върха от четвъртък на 101.47, а по-нагоре бариери са преодоляното двойно дъно на 103.50 и 105. Подкрепа е 100, следвана от дъното в петък на 97.91 и многогодишното дъно от тази година на 95.75. 

GBP/USD
 
Съпротива е днешния интрадневен връх на 1.7220. Следва пробитото дъно от 11 септември на 1.7447 и най-високата точка за миналата седмица на 1.7716.
Подкрепа е 1.7050, следвана от дъното в петък на 1.6788 и 1.65.

USD/CHF

Съпротива е 1.1415 и нивата на 1.15, които удържат напора на долара през последните седмици. По-нагоре съпротива е върха от декември 2007 година на 1.1593. Подкрепа е дъното от 1 октомври на 1.1145, а след това идват 1.10 и дъното от 30 септември на 1.0886.

Отдел “Анализи валутни пазари”,
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...