Слухове за убийството на Кадафи успокоиха пазарите

2080
Слухове за убийството на Кадафи успокоиха пазарите

Златото и петролът претърпяха срив късно снощи, след като в медиите се разпространиха спекулации, че либийският лидер Муамар Кадафи е застрелян. Ценният метал загуби повече от 20 долара, падайки до 1392 долара за тройунция, а лекият суров петрол се срина до 95 долара за барел, след като по-рано през денят достигна до близо 104 долара за барел. Индексите от своя страна реагираха положително и върнаха част от натрупаните по-рано загуби. Валутните пазари не реагираха особено на този слух и запазиха основния тренд от деня, който състоеше в превъзходство на швейцарския франк, японската йена и канадския долар.

В ролята си на валута убежище, швейцарският франк нарасна спрямо основните си конкуренти на пазара. Спрямо американския долар, франкът достигна до нови исторически нива. Двойката се срина до рекордното 0.9232. Като цяло зелените пари остават една от най-губещите валути на пазара, на този етап от неговото развитие, въпреки не лошите данни от американската икономика. Броят на подадените молби за помощи за безработни през миналата седмица се е понижил с повече от очакваното, което е сигнал, че пазарът на труда започва да се подобрява, благодарение на ръста в икономиката. От друга страна поръчките за стоки с дълготрайна употреба са отчели по-голям ръст от очаквания през януари. Според публикуваните данни, поръчките са се повишили с 2.7%.

Негативната информация от САЩ идва от пазара на недвижимости, където назрява риск от спад на сектора в нова рецесия. Продажбите на нови жилища са спаднали до 284 хил. спрямо очакваното ниво от 305 хил. и предишно ниво от 329 хил. ревизирано до 325 хил. Високата безработица и фалитите се очаква да задържат продажбите и цените на ниски нива, особено на пазара на нови домове, коментират от Dow Jones. Страховете за двойно дъно на пазара на жилища нарастват след последните данни.


Сред губещите валути на пазара беше и английският паунд. Ръстът при продажбите на дребно във Великобритания се е забавил рязко през февруари, което дава негативен сигнал за икономическия ръст през първото тримесечие на 2011 г. Очакванията са продажбите да продължават да се забавят и през март, като стойността на показателя да достигне нива около нулата. Това от своя страна може да забави покачването на лихвите въпреки натиска на някой от членовете на централната банка.

Негативно влияние върху паунда оказа и отчетът на английската банка RBS, която публикува загуба от 1.1 млрд. паунда при очаквана загуба от 406.5 млн. паунда.

Днес акцента за деня е ревизираният БВП на Великобритания и САЩ за последното тримесечие на изминалата година. Днес в Брюксел Европейската Комисия представя икономическите си прогнози. Ако слуховете за смъртта на Кадафи се потвърдят, има голяма вероятност пазарите да се успокоят, вследствие на което индексите да се повишат, а валутите убежища да регистрират спад.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg