Сорос: Колапс на долара е невъзможен

2025
Сорос: Колапс на долара е невъзможен

Американският финансист Джордж Сорос смята, че колапсът но долара няма да настъпи, докато към неговия курс е вързан китайският юан.

По думите на експерта, определено отслабване на курса на долара може да бъде полезно за американската икономика. Сорос не вижда нищо страшно, ако доларът загуби статута си на единствена световна резервна валута.

В интервю за "Файненшъл Таймс" Джордж Сорос споделя своето мнение във връзка с перспективите на долара и какъв статут на тази валута е изгоден за САЩ.

Отговаряйки на въпрос на изданието, дали са обосновани страховете на хората относно съдбата на американската валута в условията на запазваща се слабост на икономиката на САЩ, Сорос отговори, че доларът наистина е много слаба валута, ако не се вземат под внимание всички останали.

По думите му, днес се наблюдава общ дефицит на доверие към валутите и бягство от "хартиените" пари към реалните активи, включително злато и петрол. Едновременно с това, финансистът не смята, че е възможен колапс на долара, поне докато към неговия курс е "вързан" китайския юан.

Впрочем в момента подобно отслабване на националната валута би било много полезно за самите САЩ, тъй като то е изгодно за американските износители. Ако САЩ изнасяха повече, а американците по-малко харчеха и повече спестяваха, тогава икономиката на страната ще стане по-балансирана.

Затова плановото отслабване на долара действително би било желателно, отбелязва Сорос. Нещо повече, той не смята, че отказът от долара като главна световна резервна валута ще доведе непосредствено до отслабване на американската икономика - най-малкото поради това, че световната икономика расте и се нуждае от допълнителни резервни валути.

За да запази монополния статут на долара, САЩ трябва да се съгласят с хроничния дефицит по текущата сметка. Сорос не смята, че трябва да се създаде нова световна валута.

По думите му, трябва по-пълноценно да се използват и развиват вече съществуващите механизми, включително използването на валутата на Международния валутен фонд, така наречените SDR.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg