Спад на еврото в края на седмицата

511
Спад на еврото в края на седмицата

Еврото приключи последния ден от седмичната търговия с понижение, като затвори сесията в петък на нива от 1.4367 долара. Ралито на единната валута от последните дни бе прекъснато от по-слабия IFO индекс на Германия за юли месец и смесените данни за новите индустриални поръчки на Еврозоната през май месец. IFO индексът на икономическите очаквания е 105.0 пункта, като се очакваше да достигне 105.1 пункта. Индексът на текущите условия е 121.4 пункта, при очаквания за 122.2 пункта. Индексът на бизнес климата е 112.9 пункта, като се очакваше да достигне 113.7 пункта.

Индустриалните поръчки за Еврозоната за май на годишна база са 15.5%, при очаквания за 10.3% и 9.0% за предходния период. На месечна база те са 3.6%, като очакваше да достигнат 0.7%. Показателят бе 0.8% за предходния период. Негативно влияние на еврото оказа и спадът на риск-апетита с оглед слабия старт на фондовия пазар в САЩ, както и новината за силната бомбената експлозия в сградата на правителството на Норвегия в столицата Осло.

Инвеститорите засега са предпазливи с оглед на очакваните реакции на кредитните агенции. От агенция Fitch заявиха, че ангажиментите, договорени на срещата на лидерите на Еврозоната, представляват важна стъпка към осигуряване на финансовата стабилност в Еврозоната. От агенцията обаче обявиха, че ще поставят суверенния дългов кредитен рейтинг на Гърция под т.нар. "ограничен фалит" с оглед участието на частния сектор в новия спасителен план за Атина. Беше допълнено, че новият кредитен рейтинг на Гърция вероятно ще бъде в "ниско спекулативната област".

Британският паунд затвори в отрицателна територия, след като бе подложен на разнопосочна търговия през целия ден. В края на седмицата двойката GBP/USD се търгуваше на нива от 1.6298 долара.

В петък йената се търгуваше разнопосочно, като в крайна сметка остана почти без промяна, затваряйки на нива от 78.41 йени. Известна подкрепа на йената спрямо долара оказа изявлението на говорителят на Конгреса на САЩ - Джо Бонър, че преговарящите страни не се намират близко до постигането на споразумение относно дълговия таван на страната.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg