Сред валутите също трудно се намира вече убежище

1018
Сред валутите също трудно се намира вече убежище

Наред с европейската дългова криза, размириците в Северна Африка, земетресението в Япония, сега и опасността от ядрена заплаха е надвиснала над източната част на азиатския континент. Хаосът на валутните и капиталови пазари е пълен. Трудно е да се разбере дали инвеститорите инвестират в нещо, или по-скоро се чудят какво да правят с парите си, тъй като на финансовите пазари в момента няма нито един сигурен актив или валута. Цените на суровините падат, поради риск от нова глобална рецесия, вследствие на все още скъпия петрол, растящата инфлация и безработица. Наред с това, загубите в Япония, които се изчисляват на милиарди долари, ще засегнат всички производители на острова, намиращи реализация предимно в технологичния сектор. Това води от своя страна до силен срив на капиталовите пазари по целият свят.

Сред валутите също трудно се намира вече убежище. Швейцарският франк, който до момента се смята за най-сигурната валута в света, наближава своята точка на свръхпокупки и в скоро време може и той да се окаже поредният балон и лоша инвестиция. Спрямо американския долар, франкът достигна нови исторически нива в своята история. Така валутната двойка късно снощи се срина до 0.8923 долара. Спрямо еврото, франкът се доближи до рекордните дъна от края на миналата година в 1.2438.

Японската йена е другата валута, която е обект на покупки още от началото на финансовата криза. Късно снощи гейшата направи изумително движение спрямо всички валути на форекс пазара, вследствие на което американският долар регистрира ново историческо дъно в 76.42 йени. Опасността от експлозия на реакторите на АЕЦ Фукушима нараства със всеки изминал час. Ситуацията около японската електроцентрала излиза извън контрол. На Първи и Трети блок на централата е започнало частично разтопяване на реакторите при неработеща система за охлаждане. Така опасността от ядрена катастрофа достигна до 6-та степен по международната скала. Най-високата седма степен е достигана само веднъж - при експлозията в Чернобил през 1986 г.

И макар че йената, също като франка е в свръхпокупки, чуждестранните инвеститори купуват огромни количества, за да покриват щетите от бедствието и евентуално ново такова.

Еврото остава доста несигурно валута за инвестиция на този етап, след поредното понижаване на рейтинг, този път на Португалия с цели две степени и запазване на негативната перспектива. Нарастващото напрежение в страната остава в сянката на японската трагедия, което се случи и с размириците в Либия. На този етап рискът от падане на португалското правителство остава висок.

Инфлацията в Еврозоната отбеляза на най-високо ниво за последните 28 месеца. Въпреки това ЕЦБ първо ще оцени ефекта от бедствието в Япония, преди да предприеме каквито и да било мерки по повишение на лихвите.

Същевременно от другата страна на океана, ФЕД отбеляза, че възстановяването на американската икономика се засилва. Американската централна банка ще даде ход на плана за обратно изкупуване на книжа на стойност 600 млрд. долара, въпреки по-добрата оценка на икономиката и на пазара на труда в страната, съобщава "Ройтерс". Институцията обаче изобщо не коментира последиците от бедствената ситуация в Япония и евентуалния ефект, който ще има върху технологичния и автомобилния сектор, както и върху цените на петрола.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg