Срив на еврото, след като Moody`s понижи рейтинга на Гърция

725
Срив на еврото, след като Moody`s понижи рейтинга на Гърция

В сряда еврото отбеляза понижение и затвори търговията на нива от 1.4327 долара, след като по-рано през деня отбеляза нов 3-седмичен връх в 1.4458 долара. Негативни фактори за единната валута остават противоречивите новини около гръцката дългова криза, както и известният спад на риск-апетита на пазарите след серията икономически данни от Еврозоната. Индексът PMI в сферата на производството за май е 54.6 пункта, като се очакваше да достигне 54.8 пункта, при показател бе 54.8 пункта за предходния период.

Причина за рязкото понижение на валутата в края на вчерашния ден стана решението на рейтингова агенция Moody`s да понижи рейтинга на Гърция от B1 до CAA1, запазвайки "негативна перспектива". От агенцията се обосноваха с "високата степен на риск, че Гърция няма да може да стабилизира дълга си без преструктуриране с оглед на непрекъснато нарастващите проблеми на правителството, несигурността пред икономическия растеж и неефективното изпълнение на мерките за бюджетна консолидация". Агенцията също така отбелязва, че има "голяма вероятност, че институциите, които осигуряват подкрепата за Гърция (МВФ, ЕЦБ и ЕС) в дългосрочен план ще изискват участие и на частни кредитори в преструктурирането на дълга, като предпоставка подкрепата за проблемната страна да продължи".

Еврото отбеляза понижение, въпреки общия натиск върху долара, след серия по-слаби данни от САЩ. Има много слаб ръст на новите работни места в частния сектор в САЩ за май, които според ADP са едва 38 хил., при прогнози за +175 хил. броя. Има и силен спад на ISM промишления индекс за май - Индексът е 53.5 пункта, при очакване за 58.4. Показателят бе 60.4 пункта за предходния период.

Британският паунд също отбеляза спад в сряда, като приключи деня на нива от 1.6333 долара. Негативно влияние на паунда оказа слабия промишлен индекс на Великобритания за месец май, който отбеляза 20-месечно дъно. Индексът е 52.1 пункта при очаквания за 54.3 пункта. Показателят бе 54.6 пункта за предходния период.

Йената отбеляза повишени спрямо долара, като положително влияние върху японската валута оказа общият натиск на долара след по-слабите икономически данни от САЩ през вчерашния ден.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg