Стрес тестовете не стреснаха никого

817
Стрес тестовете не стреснаха никого

В петък бяха публикувани дългоочакваните стрес тестове на 91 европейски банкови институции, като само 7 от тях се провалиха - немската Hypo Real Estate, гръцката държавна ATEbank и петте испански спестовни "кахас". Очакванията на анализаторите бяха за повече банки, неиздържали теста - между 10 и 20 банки. Именно спекулациите около тези очаквания сринаха еврото спрямо повечето основни валути в ранния петъчен следобед. Двойката EUR/USD поевтиня до 1.2793, след като по-рано през деня беше достигнала до 1.2965. След публикуването на стрес тестовете пазарите се успокоиха и единната валута отново тръгна нагоре, достигайки 1.2930.

Резултатите от тестовете показаха, че системата в ЕС е стабилна на база сценариите, заложени в тях. Голяма част от инвеститорите обаче смятат, че заложените критерии са прекалено ниски, сценариите леки, а недостатъчната прозрачност постави под съмнение ефекта от операцията още по време на провеждането й. Най-тежкият сценарий заложен в тестовете изисква банките да имат достатъчно капитал, за да се справят със ситуация, при която държавните книжа на Гърция, Испания и Германия, се обезценяват съответно с 23.1%, 12.3% и 4.7%. Другите два сценария са свиване на икономиката през следващите две години с 3% повече от сегашните прогнози и нивото на капиталовата адекватност в момента.

Даниел Грос, директор на Центъра за европейски политически изследвания заяви че, "Истинските кризисни ситуации като срив при недвижимото имущество, колапс на пазара на суровини и фалит на държава от еврозоната, всъщност не бяха сред сценариите на тестовете. Сега просто знаем малко повече за кандидатите за слабо звено в системата, а това, което Европа направи, е да обяви труповете си за мъртви".

Както немската, така и гръцката банка, посочени като неиздържали теста, са отдавна проблемни и вече национализирани, което прави и изтъкването на недостига на капитал при тях относително безсмислен. Испанските банки също имат регламентиран достъп до правителствени средства. "Ако провеждаш тест и всички се справят с него, е ясно, че има проблем с теста", заяви Селвин Блеър-Форд от швейцарската FRSGlobal.

Официални лица обаче защитиха резултатите от тестовете и ги обявиха за успешни. Директорът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, заяви че, "тестовете са голямо начинание, което е важна стъпка към подобряването на прозрачността и повишаване на пазарното доверие"

Фондовия пазар на Уолстрийт приключи петъчната търговия с добро възходящо движение, като инвеститорите пренебрегнаха резултатите от стрес теста на европейските банки и насочиха вниманието си повече върху серията добри финансови резултати на американски компании за второто тримесечие на 2010г. и към новината, че гигантът General Electric повиши раздавания си дивидент за последното тримесечие.

Тази нощ пазарът отвори без особени разминавания от петъчните нива, поддържайки ниска волатилност и търговия в тесни граници. Еврото се разменя на нива от 1.2900/30 долара, а паундът за 1.5430/50 долара, след като в петък отбеляза добро възходящо движение, след изненадващо високите предварителни очаквания за БВП на Великобритания.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg