Световните централни банки намаляват доларовите позиции на валутните си резерви

905
Световните централни банки намаляват доларовите позиции на валутните си резерви

Централните банки все повече се дистанцират от щатската валута, като намаляват резервите си в долари, сочи проучване на втората най-голяма британска банка Royal Bank of Scotland Group Plc, публикувано от Bloomberg.

Централните банки на Италия, Русия, Швеция и Швейцария са сред най-силно дистанциращите се от щатската валута по данни за периода септември-декември миналата година.

По-активно управление на валутните си резерви планират и от централната банка на Китай.

Действията по все по-широкото диверсифициране на валутните резерви на страните идва на фона на усилията им да намалят зависимостта си от една единствена валута.

Според специалисти, под диверсификация на валутните резерви се има предвид именно продажби на долари за други основни валути.

Доларовите резерви възлизат на около 65.6% от валутните резерви на централните банки в световен мащаб през третото тримесечие, според Международния валутен фонд.

Междувременно дефицитът по текущата сметка на САЩ се е повишил до рекордните 255.6 млрд. долара през третото тримесечие на миналата година, посочиха данни на министерството на търговията в най-голямата световна икономика.

Нарастването на дефицита по текущата сметка, както и на бюджетния дефицит на САЩ, водят до притеснения сред световните централни банки за бъдещата стабилност на щатската валута.

Щатската валута продължава да губи позиции спрямо останалите основни валути. Днес еврото се разменя на нива около 1.3182 долара, на фона на нивата му от около 1.3160 в петък.

Понижение отбеляза и доларът спрямо йената, като един долар се разменя на нива около 120.95 йени, в сравнение с 121.08 йени в петък.

Проучването сочи, че 19 от 47-те изследвани световни централни банки са намалили доларовите си експозиции за периода септември-декември, докато 10 са ги увеличили.

21 банки са заявили, че са увеличили резервите си в евро, а седем са ги намалили. Общите валутни резерви на 47-те изследвани централни банки са възлизали на 1.5 трлн. долара.

Девет централни банки са увеличили дела на резервите си в британски паунди, като основна причина за това са високите лихви в страната.

Лихвите в САЩ са на ниво от 5.25%, на фона на 3.5% в Европа и 0.5% на годишна база в Япония.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg