Търговията на валутните пазари остава разнопосочна

651
Търговията на валутните пазари остава разнопосочна

През изминалата седмица ликвидността на валутните пазари се увеличи значително, като най-големи загуби претърпя щатският долар, следван от японската йена и швейцарският франк. EUR/USD поскъпна с 3.5% през изминалата седмица, но затвори петъчната търговия в ниските нива за деня към 1.3035/40 долара, след като по-рано имаше поредно възходящо движение на еврото до нов 5-седмичен връх в 1.3160 долара.

Основна причина за спада на еврото в края на седмицата, беше закриването на дълги печеливши позиции с оглед силното рали от 1.2703 дъното от понеделник до този нов 5-седмичен връх след подновените опасения около Европейската дългова криза. Тези опасения бяха свързани с Ирландия след информациите по ирландските медии, че страната ще се нуждае от спешна финансова помощ от МВФ.

Международният валутен фонд не изключва отпускането на допълнителни заеми на Гърция, ако икономиката на страната не може сама да събере средства на търговските пазари. Това посочва авторитетното американско издание The Wall Street Journal, цитирайки анонимен източник. Информацията за отпускането на нов заем се появи ден след като гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину посети Лондон, Париж и Франкфурт в опит да убеди инвеститорите да изкупуват дългосрочни облигации и подчерта стъпките на кабинета за намаляване на външния дълг.

Японската йена поевтиня рязко спрямо щатския долар през изминалата седмица, до 85.92 йени за долар, след като правителството официално предприе интервенция на валутните пазари, за да ограничи покачването на валутата и да увеличи паричната маса, като противодействие на дефлацията. Интервенцията на Японската централна банка е първата от 6 години насам, като банката е изразходвала около 21.14 милиарда долара за тази операция, която доведе до най-голямото еднодневно покачване на американската валута срещу йената за последните 2 години.

Положителните като цяло данни за глобалната икономика, повишаването на ликвидността след интервенцията на Японската централна банка на валутните пазари и реалната възможност за нови стимули за американската икономика от страна на Федералният резерв, разсяха опасенията за глобалното икономическо възстановяване. Подобрените пазарни настроения бяха илюстрирани от силното покачване на глобалните фондови пазари, суровините, металите, високодоходните валути, за сметка на щатския долар, който е считан за традиционно убежище при пазарна несигурност.

В ранните часове на азиатската сесия пазарите отвориха с ценова дупка в полза на високодоходните валути. EUR/USD отвори в 1.3060/65, достигна до 1.3085, и към началото на европейската сесия се разменя в нивата 1.3070/80.

През настоящата седмица на финансовите пазари с интерес ще се очаква заседанието на Федералния резерв на САЩ по повод лихвената политика. Очакванията са централните банкери да оставят без промяна равнището на лихвите, но много важно ще бъде изявлението им за текущото състояние на щатската икономика. Всяка промяната във възгледите на Фед може да даде силен тласък на пазарите, тъй като то идва точно след края на сезона на отпуските и може да се окаже определящо за търговията през следващите месеци. До края на седмицата ще бъдат оповестени и други важни макроикономически новини, сред които потребителското доверие в еврозоната, бюлетинът на централната банка на Великобритания и данните за жилищния сектор в САЩ.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg