Търсят се съюзници срещу юана

1395
Търсят се съюзници срещу юана

Министерството на финансите на САЩ отново пропусна да обвини пряко Китай в манипулиране на валутния курс в поредния си доклад, който отчита дали отделни страни не прибягват до валутната политика, за да натрупат изкуствено преимущество във външнотърговските си отношения. За това пък САЩ търси съюзници за разрешаване на китайския валутен проблем, като се опитва да привлече на своя страна Бразилия. Същата страна, която бе по-рано много недоволна от валутната политика на северноамериканския си партньор, пише Финмаркет.

Китай следва политика на плавна и контролирана ревалвация на юана от 2005 г., но с настъпването на кризата движението на се замрази. От юни 2010 г. Пекин отново въведе елементи на гъвкав обменен курс, но в рамките на тесен коридор. Курсът на юана нарасна за този период с 3.7% спрямо долара, се казва в доклада на Министерството на финансите на САЩ. Пекин обаче отхвърля всички обвинения в манипулиране на курса на националната валута.

Уверенията на китайските власти и започването укрепване на юана не приспаха бдителността на американската администрация. Щатското финансово министерство потвърди намерението да окаже натиск над Пекин за ревалвация на юана, при това Щатите ще се опитат да вербуват Бразилия към „обединен фронт" срещу подценената валута на Китай, защото най-голямата икономика в Латинска Америка се бори с лавинообразния внос на евтини китайски стоки и покачващия се курс на бразилския реал, пише FT.


Министърът на финансите Тимъти Гайтнър посети в понеделник Бразилия, за да положи основите за предстоящата този месец среща на лидерите на G20, както и за официалната визита на президента Баракл Обама в тази страна.

„Бразилия изпитва скок в притока на капитали", каза Гайтнър в речта си, изнесена в бизнес училището в Сао Паоло. „Тези потоци са се увеличили на фона на политиката на развиващите се икономически системи, чиято валута е подценена поради строго контролиран режим на обменен курс."

Източник на изданието, запознат с позицията на правителството на Бразилия, разказа, че властите на страната могат да направят публично заявление, в което да засегнат и въпроса за подценеността на китайската валута, по време на визитата на Барак Обама. Това ще означава фундаментална промяна в позицията на бразилските власти.

Правителството на предходния президент на Бразилия Луис Лула да Силва остро критикуваше американската валутна политика, която засилвала глобалното движение на капитал. Притокът от спекулативен капитал доведе до повишаване на курса на бразилския реал спрямо долара с 40% за последните 2 години.

Неговата прагматична наследница, Дилма Русеф, се безпокои най-вече от залетия с евтини китайски стоки пазар, които удрят местната промишленост.

Проблемът за „конкурентната девалвация", или „валутната война", бе активно обсъжда на срещата на министрите на финансите на G20, която се проведе в края на октомври в Кенджу, Южна Корея. На тази среща страните от G20 се споразумяха да не прибягват до девлавация на валутите си, в подкрепа на националния износ.

Някои експерти обаче класифицираха състоянието на световния валутен пазар през есента на 2010 г., като начало на „валутна война". Международната валутна война бушува и националните правителства по целия свят се стремят да занижат стойността на своите национални валути, за да повишат конкурентноспособността на икономиката и експорта, заяви министърът на финансите на Бразилия Гуиду Мантега. „Намираме се в състояние на международна валутна война, на всеобщо обезценяване на валутите. Тази война заплашва нашата конкурентоспособност", отбеляза той.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg