Технически анализ на основните валутни двойки за 17.03.14 г.

1155
Технически анализ на основните валутни двойки за 17.03.14 г.

Появилите се наскоро мечи настроения сред инвеститорите може би ще продължат и през следващата седмица в резултат на несигурната политическата ситуация в Украйна и ролята на Русия като най-голям доставчик на енергия за Западна Европа.

Американските акции отбелязаха най-сериозните седмични загуби след края на януари, след като индексът DJIA финишира надолу с 2.4%, а S&P 500 падна с 2%.

Според пазарните специалисти инвеститорите отдават по-голямо значение на референдума в Крим, отколкото на предстоящата среща на Федералната комисия за отворени пазари или данните за броя на новите жилищни имоти, предвидени за следващата седмица.


Тази неделя гражданите на кримския регион гласуват дали да се отделят от Украйна и да присъединят черноморския полуостров към Русия. В петък държавният секретар на САЩ Джон Кери отново подчерта, че референдумът е незаконен и Америка няма да признае резултата.

Според информация от AFP късно в неделя предварителните данни са показали, че 93% от гласоподавателите в Крим са избрали отцепване от Украйна и присъединяване към Русия, каквито бяха очакванията на мнозинството.

От Белия дом светкавично отговориха, че вотът е в нарушение на украинската конституция и е проведен под „заплахите от насилие от страна на руските военни части, което е в противоречие с международното право“.

Неизвестността относно това как кризата в Крим би се отразила на петрола предотврати понижение на цената му. Без украинския фактор тя би се приближила до 90 долара за барел вместо сегашните 100, имайки предвид и слабите икономически данни от Китай миналата седмица.

Европейските фондови пазари отчетоха сериозни загуби в петък след продължаващото напрежение в Украйна и забавения икономически растеж на Китай, което допълнително обремени инвеститорите.

Украинското правителство, САЩ и Европейският съюз оспориха законността на референдума и обявиха, че положителното гласуване за присъединяване към Русия ще бъде последвано от сериозни американски и европейски санкции към Москва.

В същото време някои анализатори смятат, че референдумът няма да окаже дълготраен ефект на американските акции, но Русия ще използва петрола и газта като лост за противопоставяне на Запада и последвалите възможни санкции от САЩ и Европа.

Междувременно опасенията за забавяне на икономиката в Китай също опънаха нервите на инвеститорите до краен предел. Обявената по-рано тази седмица информация за неочаквано голям спад в експорта, в комбинация с разочароващите данни за промишленото производство и продажбите в търговията на дребно, повдигнаха вълна от нови страхове, свързани с факта, че втората по големина икономика в света може да срещне сериозни трудности.

EUR/USD
Еврото регистрира повишение спрямо долара в петък. След успешната сесия единната валута успя да изтрие част от натрупаните загуби. Ако възходящият тренд се запази, двойката ще се опита да направи нов пробив на съпротивата при 1.3964. Сесията в последния ден от седмицата стартира на цена от 1.3871, като биковете отново бяха преобладаващи почти през цялото време. Връх бе достигнат при 1.3935, а финалът бе сложен на малко по-ниското курс от 1.3911. При евентуален пробив на първата съпротива новата цел на EUR/USD ще бъде нивото при 1.4242, регистрирано септември 2011г. 

Подкрепа: 1.3706; 1.3641; 1.3561;
Съпротива: 1.3964; 1.4242;

GBP/USD
Паундът отбеляза слабо повишение спрямо долара в петък. След като опитите за пробив на първата съпротива при 1.6820 в четвъртък се провалиха, днес те отново бяха възстановени, постигайки подобен резултат. Сесията стартира на ниво от 1.6623, като в началните часове на търговията не бяха регистрирани резки промени в посоката на движение. По-значително нарастване на стойността на английската валута бе отбелязано следобед, а най-високата точка за деня бе достигната съвсем малко преди края на сесията при цена от 1.6648. 

Подкрепа: 1.6567; 1.6475; 1.6249;
Съпротива: 1.6820;

USD/CHF
Доларът загуби позиции пред франка в петък. След загубата двойката отново се приближи опасно близо до подкрепата при 0.8698 и ако мечите настроения продължат и занапред, тя скоро ще бъде пробита. Валутите стартираха на цена от 0.8742, като в началото трендът демонстрира възходящ характер. Положението бе променено около 10 часа сутринта, когато американският долар започна постепенно да отстъпва пред швейцарския франк. Дъно за деня бе отбелязано при 0.8703, а финалът бе сложен на курс от 0.8719.

Подкрепа: 0.8698;
Съпротива: 0.8803; 0.8895; 0.8928;

USD/JPY
Пореден спад бе отбелязан от долара спрямо йената в петък. Негативната серия за американската валута бе продължена и в последния работен ден на седмицата, като този път подкрепата при 101.38 бе пробита и двойката остана около тези нива до самия финал на търговията. Сесията бе отворена на цена от 101.86, а загубата в края на деня бе в размер на 54 пипса. Дъното при 101.20 бе достигнато на два пъти около 14 и 17 часа.

Подкрепа: 101.38; 100.72;
Съпротива: 103.74; 104.83; 105.42;

Отдел Международни финансови пазари
ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg 
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg