Технически анализ на основните валутни двойки за 19.03.14 г.

1523
Технически анализ на основните валутни двойки за 19.03.14 г.

Европейските фондови пазари затвориха на по-високи позиции във вторник, след като руският президент Владимир Путин обяви, че не желае да разделя Украйна, като по този начин успокои напрежението, породено от кризата, която изнерви инвеститорите тези дни.

По-подробно, европейските пазарни индекси промениха хода си около обяд, когато Путин каза, че не желае да навреди на Украйна и не цели разцепление на страната.

Някои икономически анализатори се опасяваха, че Русия ще се опита да вземе по-големи парчета от Украйна, след като получи контрола над Кримския регион. Путин подписа договор, с който присъединява Крим, пренебрегвайки санкциите от Запада.


Европейският съюз и САЩ наложиха ограничения за получаване на визи и замразиха активите на руски и кримски представители, след като провелият се референдум през уикенда показа, че мнозинството от населението на Крим е гласувало за присъединяване към Русия. Референдумът бе обявен за незаконен от украинското правителство в Киев, Сащ и Европейския съюз.

Американските акции приключиха с втори пореден ръст във вторник, начeло с S&P 500, който завърши съвсем малко под най-високата си стойност, след като страховете, че с присъединяването на Крим Русия ще задълбочи военния конфликт, отпаднаха.

„Разбира се, когато говорим за Путин и Крим, трябва да се вземе предвид действията му, а не думите“, каза Джоел Нароф, икономист в холандската фирма Naroff Economic Advisors. „Въпреки това инвеститорите харесват мекия тон, поради тази причина всеки път, когато Путин се опитва да бъде снизходителен, пазарите се стабилизират“.

След като събитията в Русия и Украйна бяха на дневен фокус, реакцията относно икономическите доклади, които отговориха на очакванията на специалистите, бяха заглушени. Инвеститорите сега насочват вниманието си към двудневната среща на Федералния резерв, която приключва в сряда.

Все пак икономическите новини днес бяха, че новото жилищно строителство в САЩ е спаднало през февруари, но даде знак, че се очаква подобрение със затоплянето на времето, след като предприемачите са получили повече разрешения за започване на нови проекти по строежа на многофамилни жилища, каквито са апартаментите например.

Цените за потребителя в Америка са се увеличили слабо през февруари поради по-високите разходи за храна и домакинство, но като цяло инфлацията остава непроменена, имайки предвид най-новите правителствени данни.

EUR/USD

Еврото регистрира незначително увеличение спрямо долара във вторник. След двудневния победен ход на единната валута, днес тя варира в широки граници, като разликата между най-високата и най-ниската цена за деня бе значителна – 62 пипса. След като стартира на ниво от 1.3920, мечите настроения поеха контрола над двойката, изпращайки я към низините и регистрирайки дъно при 1.3879. Малко след това загубените позиции бяха възстановени и финалът бе сложен при 1.3933. По този начин EUR/USD остава твърде близо до нивата на първата съпротива при 1.3964. 

Подкрепа: 1.3706; 1.3641; 1.3561;
Съпротива: 1.3964; 1.4242;

GBP/USD

Значителен спад бе регистриран от паунда спрямо долара във вторник. Мечите настроения се оказаха по-силни днес и изпратиха двойката към низините, пробивайки подкрепата при 1.6567. Въпреки че дъното за деня бе на цена 1.6545, валутите не се задържаха дълго в тези граници и в крайна сметка финалът бе сложен на ниво, малко по-високо от това на първата подкрепа – 1.6591. Ако мечият тренд все пак надделее, то новата цел на GBP/USD ще бъде втората подкрепа при 1.6475.    

Подкрепа: 1.6567; 1.6475; 1.6249;
Съпротива: 1.6820;

USD/CHF

Доларът записа динамична търговия спрямо швейцарския франк във вторник. В началните часове на деня биковете поеха контрола над двойката, изпращайки я към висините и достигайки връх при 0.8768. Възходящото движение обаче се оказа заблуждаващо и много скоро валутите бяха върнати към познатите нива. По този начин цените на отваряне и затваряне на сесията бяха почти еднакви, съответно 0.8732 и 0.8730. USD/CHF продължи да се търгува в диапазона около подкрепата при 0.8698. 

Подкрепа: 0.8698;
Съпротива: 0.8803; 0.8895; 0.8928;

USD/JPY

Доларът отбеляза спад спрямо йената във вторник. Днешната негативна сесия заличи преднината на американската валута от вчера. По този начин двойката отново се приближи до подкрепата при 100.72 и при появата на по-упорит мечи тренд е твърде вероятно тя да бъде преодоляна. Стартът във вторник бе сложен на цена от 101.80, като низходящата посока бе преобладаваща почти през цялото време на търговията. Дъно за деня бе достигнато на ниво от 101.27, а финалната линия бе пресечена на малко по-високия курс от 101.42.

Подкрепа: 100.72; 99.77;
Съпротива: 102.82; 103.74; 104.83;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg 
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg