Технически анализ на основните валутни двойки за 26.01.15 г.

1488
Технически анализ на основните валутни двойки за 26.01.15 г.

Европейските акции отбелязаха ръст в петък, маркирайки най-добрата седмица от три години насам, след като инвеститорите заложиха на акциите в резултат на решението на Европейката централна банка да „отвори вратите на голямата ликвидност“ с програмата за изкупуване на активи.

„След като сега ЕЦБ предприе мащабни действия по програмата за количествени улеснения, можем да продължаваме да предполагаме, че ще настанат по-добри времена за европейските ценни книжа и кредити, независимо дали сте привърженици на предприетите действия или дали вярвате или не, че те ще окажат влияние на икономиката в дългосрочен план“ каза Джим Рейд, специалист в Deutsche Bank.

Следващото решаващо събитие за развитието на европейските пазари е свързано с Гърция и изборите за парламент. Предварителните проучвания показват, че партията СИРИЗА има голяма вероятност да спечели мнозинство.


Появиха се редица опасения, че ако СИРИЗА победи, тя ще застраши договора за финансова взаимопомощ между Гърция и триото заемодатели - ЕЦБ, Международния валутен фонд и Европейската комисия.

От местните индекси съществено увеличение отбелязаха немският DAX, в размер на 2.1%, достигайки до 10 649.58, френският CAC от 1.9%, до 4 640.69 и английският FTSE 100, който нарасна с 0.5%, до 6 832.83.

Американските акции приключиха на по-ниски нива в петък, прекъсвайки четиридневната победна сесия на S&P и Dow industrials, но все пак акциите финишираха седмицатаQ отбелязвайки стабилен напредък, основно благодарение на събитията от четвъртък, когато Европейската централна банка обяви новите стимулиращи мерки.

Инвеститорите взеха предвид и резултатите от продажбата на недвижимо имущество, които горе-долу отговориха на очакванията на инвеститорите.

Важна роля изигра и ръстът на акциите на Starbucks Corp. and E-Trade Financial Corp., които бяха големите победители на индекса S&P 500 и му помогнаха да ограничи загубитеQ дори и след като потъването на компанията United Parcel Service Inc. оказа сериозно влияние на пазара.

„Впечатлен съм от това колко бързо пазарите се успокоиха“, каза Ранди Фредерик, изпълнителният директор на компанията за търговия с деривати Charles Schwab. „Това обаче може да е временно затишие между два периода на големи промени“

Главният анализатор на BTIG Кейти Стоктън се изказа скептично за позитивните движение на пазарите от последните дни. Тя написа в свое изявление от петък, че „търпението е провокирано от краткосрочните импулси на свръх покупка предизвикани от различни фактори отвъд океана.

EUR/USD
Еврото претърпя поредна загуба спрямо долара в петък. Негативната инерция, която беше натрупана предишната сесия, бе продължена с пълни сили и така двойката достигна отдавна забравени стойности, пробивайки първата подкрепа при 1.1357.  Очакванията за единната валута остават негативни в краткосрочен план. В такъв случай ключовите нива при 1.0921 продължават да бъдат застрашени. Сесията в петък стартира на цена от 1.1364, а до края на търговията еврото изгуби 157 пипса. Най-ниска стойност за деня бе достигната при 1.1114.

Подкрепа: 1.1357; 1.0921;
Съпротива: 1.1668; 1.1840;

GBP/USD
Паундът регистрира променлива търговия спрямо долара в петък. Двойката продължава да се търгува под късата плъзгаща се средна, запазвайки негативната тенденция в краткосрочен план. Сесията в петък стартира на ниво от 1.5008, като в началото мечите настроения преобладаваха. След бе достигнато дъно за деня при 1.4951 цената бе коригирана. В крайна сметка финалът бе поставен на курс от 1.4998.

Подкрепа: 1.4910; 1.4855;
Съпротива: 1.5265; 1.5314;

USD/CHF     
Доларът отбеляза минимално увеличение спрямо франка в петък. По този начин двойката се приближи до съпротивата при 0.8840. Ако очакванията за нов ръст на американската валута в краткосрочен план се сбъднат, тя ще бъде пробита. Сесията бе отворена на цена от 0.8707, а бичият тренд преобладаваше от самото начало. Резки движения обаче не бяха регистрирани. Връх за деня бе достигнат при 0.8811, а финалът бе сложен 39 пипса по-надолу.

Подкрепа: 0.8495; 0.8442;
Съпротива: 0.8840; 0.9128;

USD/JPY
Негативна сесия регистрира доларът спрямо йената в петък. По този начин доларът изгуби печалбите, натрупани предишния ден. Ако низходящата тенденция се запази, подкрепата при 117.12 ще бъде преодоляна скоро. Старта в петък бе даден на цена от 118.47, като мечият тренд преобладаваше през по-голямата част от времето. Дъно бе отбелязано на ниво от 117.53, а финалната линия бе пресечена 47 пипса по-нагоре.

Подкрепа: 117.12; 117.76;
Съпротива: 118.84; 119.33;

Отдел Международни финансови пазари
ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg 
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg