Технически анализ на основните валутни двойки за 28.01.15 г.

2082
Технически анализ на основните валутни двойки за 28.01.15 г.

Във вторник американските акции регистрираха най-голямото си понижение от три седмици насам след обявяването на изненадващите резултати за продажбите на трайни стоки и разочароващите финансови резултати  на Microsoft Corp. и Caterpillar Inc.

Икономистите очакваха леко повишение на продажбата на трайни стоки, които обаче паднаха с 3.4% през декември, а данните за ноември също бяха преразгледани и намалени. Анализаторите предвиждат, че това направи задачата на Федералния резерв за увеличаване на лихвите изключително сложна.

„Спадът на пазарите изглежда сериозен, но ако го погледнем по-обобщено, ще видим, че е едва от 3-4%, в сравнение с най-високите стойности. Това не променя основното ни виждане, че борсите ще отбележат напредък през 2015г.


Американските акции ще се облагодетелстват от свежи парични потоци на чуждестранни инвеститори, благодарение на по-силния долар и относително засилената икономика“, каза Голуб, главния анализатор на RBC Capital Markets.

Опасността от обилни снеговалежи по източното крайбрежие на САЩ бе понижена във вторник, но ситуацията все още остава критична. Фондовите борси New York Stock Exchange и Nasdaq работеха с нормално работно време.

Европейските пазари на ценни книжа претърпяха загуби във вторник, като акциите на някои от най-големите компании като Philips NV и Siemens AG отведоха индексите на района надолу и бяха основните отговорници за първото понижение от девет сесии насам.

„Мечите настроения най-накрая се показаха от окопите, в които се бяха скрили тези дни“ вследствие на по-слабите резултати от продажбата на трайни стоки и сезонът на обявяване на финансовите резултати на компаниите, който е далеч по-слаб от очакваното, каза в блог-пост Крис Боучамп, пазарен анализатор на IG.

„Предупрежденията на Световната банка от преди две седмици изглеждат много прецизни към настоящия момент, след като доброто икономическо представяне на САЩ сега забавя своя ход“, добави той.

На Европейската сцена немският индекс DAX падна с 1.6%, до 10 628.58, след като регистрира рекордно увеличение в понеделник, а френският CAC 40 изгуби 1.1%, достигайки до 4 624.21.

Въпреки негативните резултати в останала част от Европа, руските акции затвориха на по-високи нива, на пук на понижения рейтинг на страната от Standard & Poor, който изпрати Русия в категорията „junk“ за първи път от десетилетие насам.

EUR/USD

Единната валута отбеляза втора положителна сесия спрямо долара във вторник. Еврото успя да възстанови частично загубите, натрупани миналата седмица, а перспективите в краткосрочен план остават положителни. Сесията във вторник бе отворена на цена от 1.1237, като в началото трендът бе неутрален. По-съществено възходящо движение бе регистрирано около обяд, а връх за деня бе достигнат на ниво от 1.1422. Финалът бе сложен 43 пипса по-надолу.

Подкрепа: 1.0921; 1.0658;
Съпротива: 1.1668; 1.1840;

GBP/USD
Втора поредна успешна сесия регистрира паундът спрямо американския долар във вторник. Двойката се приближи до съпротивата при 1.5265, но пробивът й бе отложен. Ако очакванията за нов положителен импулс се окажат основателни, тя ще бъде преодоляна. Стартът бе даден на цена от 1.5076, а финалната линия бе пресечена 119 пипса по-нагоре. Биковете бяха особено интензивни в късния следобед, когато бе достигнат връх за деня при 1.5222. 

Подкрепа: 1.4910; 1.4855;
Съпротива: 1.5265; 1.5314;

USD/CHF     
Доларът регистрира променлива търговия спрямо швейцарския франк във вторник. В крайна сметка цените на отваряне и затваряне на сесията бяха почти еднакви, съответно 0.9025 и 0.9024. Очакванията в краткосрочен план са в полза на европейската валута. Междувременно първата съпротива при 0.9128 бе пробита около 10 часа сутринта, когато двойката отбеляза връх при 0.9165. Пробивът обаче не се оказа решаващ и много бързо след това валутите се върнаха на началните нива

Подкрепа: 0.8495; 0.8442;
Съпротива: 0.9128; 1.0213;

USD/JPY
Негативна сесия записа доларът спрямо японската йена във вторник. Двойката продължава да се търгува в познатия рейндж между 117.12 и 118.84, без да дава ясни индикации за бъдещата посока. Въпреки че очакванията са в полза на американската валута, не са изключени и изненади. Сесията във вторник бе отворена на цена от 118.42, а мечите настроения преобладаваха до достигане на дъно за деня при 117.33. Впоследствие доларът възстанови част от загубите и финалът бе сложен на курс от 117.85.

Подкрепа: 117.12; 117.76;
Съпротива: 118.84; 119.33;

Отдел Международни финансови пазари
ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg 
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg