Технически анализ на основните валутни двойки за 28.02.14 г.

1345
Технически анализ на основните валутни двойки за 28.02.14 г.

Европейските акции загубиха позиции в четвъртък след засилването на политическо напрежение в Украйна и спадът на инфлацията в Германия, което увеличи риска от дефлация в еврозоната.

По-подробно, загубите на европейските пазари дойдоха от напрежението в Украйна, което нарасна значително, след като рано този четвъртък въоръжени мъже стреляха, за да си проправят път до сградите на местното управление в Кримския регион, след което издигнаха руски флаг.

След събитията украинският президент предупреди, че всяко едно действие на руската войска в Крим, отвъд базата им край Черно море в Севастопол, ще се възприеме като акт на агресия.


Главният секретар на НАТО призова Русия през профила си в Twitter да не предприема никакви действия, тъй като това ще доведе до ескалация на напрежението. Междувременно от Международния валутен фонд съобщиха, че от Украйна са поискали подкрепа.

Данните за нивото на потребителските цени в Германия показаха, че инфлацията в страната е намаляла за февруари, добавяйки допълнителни притеснения за период на дефлация в еврозоната. Немският индекс, измерващ потребителските цени, падна до 1% от 1.2% за януари и се размина с прогнозите на анализаторите.

Данните бяха публикувани ден преди дълго очаквания доклад в петък, който ще отвори широка дискусия за нуждата от по-улеснена парична политика, провеждана от Европейската централна банка.

В САЩ индексът S&P 500 затвори на ново рекордно ниво в четвъртък, след като инвеститорите приветстваха положителните забележки от страна на председателя на Фед Джанет Йелън пред Банковия комитет на Сената.

Коментарите на Йелън, в които тя одобри политиката на Централната банка, изстреляха индекса над съпротивата при 1,850, достигайки нови висини, след трите неуспешни опита тази седмица.

Йелън каза още, че е трудно да се определи доколко последният спад в американската икономика се дължи на лошото време, добавяйки, че Централната банка може да обмисли временно стопиране на съкращенията на програмата за изкупуване на активи, ако слабото представяне продължи.

От гледна точка на икономическите новини в страната, броят на хората, които са кандидатствали за помощи за безработни, се е увеличил миналата седмица и е достигнал най-високо ниво за 2014 г., давайки повод за догадки, че постепенното възстановяване на пазара на труда е преустановено.

Въпреки това средният брой на кандидатствалите за помощи за последния месец, който е много по-надежден показател от непрекъснато променящите се седмични данни, остана непроменен на равнището от 338,250.

EUR/USD

Единната валута възстанови част от изгубените позиции спрямо долара в четвъртък. След вчерашния драстичен спад днес еврото успя да затвори на по-високи нива. Въпреки положителния финал началото на търговията не бе особено обещаващо. Двойката стартира на цена от 1.3685, като негативният тренд бе убедително продължен до достигането на дъното при 1.3642. Междувременно първата подкрепа при 1.3649 бе пробита, но валутите не се задържаха дълго под нейните нива. Впоследствие балансът на силите бе възстановен и финалната линия бе пресечена на курс от 1.3709.

Подкрепа: 1.3649; 1.3561; 1.3475;
Съпротива: 1.3772; 1.3891;

GBP/USD

Паундът регистрира динамична търговия спрямо долара в четвъртък. В крайна сметка лирата успя да отбележи минимален ръст, въпреки загубите по-рано през деня. Сесията стартира на ниво от 1.6669, като мечите настроения бяха преобладаващи. Те продължиха до обяд, когато бе регистрирано и дъно при 1.6616. Веднага след това посоката стана възходяща и английската валута успя да възстанови напълно загубите. Така разликата между най-ниската и най-високата точка за деня бе в размер на 81 пипса. Финалът бе сложен на курс от 1.6687.

Подкрепа: 1.6475; 1.6307; 1.6251;
Съпротива: 1.6820;

USD/CHF

Доларът отбеляза спад спрямо швейцарския франк в четвъртък. Вчерашната преднина бе напълно заличена и по този начин двойката успя да се отдалечи максимално от съпротивата при 0.8928. Ако мечият тренд бъде продължен, подкрепата при 0.8838 ще изиграе ключова роля за бъдещата посока на валутите. Сесията в четвъртък стартира на цена от 0.8905, като в началото трендът бе неутрален. Низходящата посока започна около обяд и продължи до 19 часа, когато бе достигнато и дъно за деня при 0.8871. След слаб ръст търговията бе затворена на курс от 0.8881.

Подкрепа: 0.8838; 0.8798;
Съпротива: 0.8928; 0.9038; 0.9083;

USD/JPY

Доларът загуби позиции пред йената в четвъртък. Въпреки че по време на сесията японската валута натрупа значителна преднина, впоследствие балансът бе частично възстановен и загубите за американския долар бяха едва от 24 пипса. Двойката стартира на стойност от 102.35, като рязко низходящо движение бе регистрирано около 11 часа. Малко след това бе достигнато и дъно при 101.72. Впоследствие биковете се намесиха и изпратиха валутите нагоре. Ако обаче те не успеят да надделеят занапред, USD/JPY ще достигне и най-вероятно ще пробие подкрепата при 101.38.

Подкрепа: 101.38; 100.72;
Съпротива: 102.90; 103.42; 104.83;

Отдел Международни финансови пазари
ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg 
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg