Тотално превъзходство на нисколихвените валути

973
Тотално превъзходство на нисколихвените валути

Най-значителен ръст в началото на седмицата регистрират нисколихвените валути като американския долар, японската йена и швейцарския франк. И ако доларът за първи път от седмици насам демонстрира превъзходство, то йената и франкът вече втора поредна седмица продължават да нарастват убедително. Високата инфлация в глобален мащаб и мрачните перспективи отблъскват играчите на пазара от рискови позиции, при което те отново се доверяват на традиционните валути убежища. С оглед на тези страхове, най-сигурното убежище на този етап остават ценните метали - златото отчете нов исторически връх в 1497.70 долара за унция, а среброто достигна до историческите 43.55 долара.

За бягството от рискови позиции допринесе и решението на рейтинговата агенция S&P да понижи перспективата по рейтинга на САЩ от стабилна на негативна. Това беше и акцентът за деня на финансовите пазари. Агенцията се мотивира с невъзможността на политиците в страната да се справят с рекордно високият бюджетен дефицит. "Тъй като според нас САЩ притежават огромен бюджетен дефицит в сравнение с останалите държави с рейтинг ААА, а пътят на правителството за понижаването му не е ясно начертан, ние намаляваме перспективата до негативна от стабилна", се казва в съобщението на Standard & Poor's.

Силният спад на еврото срещу основните му конкуренти беше продиктуван и от продължаващите спекулации за преструктуриране на гръцкият дълг. Високопоставен представител на германското правителство пък е прогнозирал пред Ройтерс, че Гърция ще преструктурира задълженията си през лятото. В отговор на тези спекулации финансовият министър на Гърция заяви, че "подобна възможност не се обсъжда". Въпреки уверенията на политиците, европейските фондови борси и единната валута тръгнаха надолу. Стойността на гръцките застраховки срещу фалит достигна рекорд от 1211 базисни пункта.

"Евентуално преструктуриране ще предизвика огромни загуби в глобалната банкова система, но основно в Европа", коментира Дейвид Зервос, анализатор от Jefferies & Co. "Пазарите са наистина изнервени", допълни той. EUR/USD загуби близо 2 цента от стойността си, затваряйки на дневна база на нива около 1.4220, EUR/CHF също се свлече с 130 пипса, като това е 6-ти пореден ден на спад при двойката. Най-големите загуби на единната валута обаче бяха срещу йената, където загуби 270 пипса, падайки през деня до 116.47 йени.

В тон със спекулациите около фалита на Гърция бе и изказването на Бонело - управител на централната банка на Малта и член на управителния съвет на ЕЦБ. Той заяви, че ЕЦБ не трябва да повишават лихвата за сметка на икономическия ръст, докато очакванията за инфлацията остават сдържани. „Кризата с дълга все още е налице. Ние все още можем да видим негативните последици във финансовия сектор на икономиката. Рисковете в момента са за понижение на икономическия ръст", добави Бонело.

От Bloomberg припомнят, че решението на ЕЦБ да повиши основната лихва, когато дълговата криза в Европа все още не е приключила, привлече критиката на известни икономисти като Джордж Сорос и Нуриел Рубини.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg