Цачев: Митът за златото като сигурен актив се развенча

1270
Цачев: Митът за златото като сигурен актив се развенча

"Златото направи за няколко месеца сериозен ръст и след няколко дни загуби голяма част от това покачване. Притесненията от инфлацията и фундаменталните фактори са част от причините за растежа, но според мен влияние оказаха и спекулациите около това, че благородният метал е един сигурен актив. Мит, който смятаме, че се развенчава със спада от над 10% в рамките на една седмица", коментира движението на благородния метал от последните месеци Цветослав Цачев, ръководител отдел анализи в Елана Трейдинг, пред камерата на Profit.TV.

Според него притесненията от инфлация са основателни. „Но ако погледнем през призмата на очакванията за състоянието на икономиките през 2010 г., то те не биха били толкова оправдани, колкото след една година например. Тоест това е фактор, който ще влияе на цената в бъдеще, но не и в близката една година и не е основният фактор за ръста от миналата", смята анализаторът.

Той поясни, че при златото има едно много интересно явление, а именно, че периодите му на поскъпване са изключително кратки и бързи, когато суровината прави 20-25% ръст. После следва етап, средно от около година и половина, когато металът поевтинява. Постепенно цената му се стабилизира при все по-слаби и слаби колебания, преди отново да започне периодът на растеж.

„Мисля, че се намираме точно на този етап от цикличността при златото, когато суровината коригира предишния си възход", добави Цветослав Цачев.

Експертът е на мнение, че можем да видим златото под 1000 долара. „Смятам, че дъното на този цикъл на корекция и стабилизиране цената на актива може да очакваме в диапазона 870 - 950 долара", прогнозира той.

Според него причините за тези очаквания са няколко. Анализаторът изтъкна на първо място поскъпването на щатската валута, която е в много силна корелация със цената на златото. На второ място експертът посочи политиката на централните банки по света и намерението им да диверсифицират активите си, извън доларови такива, при което „златото беше и остава идеалният вариант за такъв тип преструктуриране на портфейла".

„Но поскъпването на долара ще направи така, че те (самите банки) да не са много активни в това отношение. Тоест те ще се отдръпнат като купувачи в очакване както на по-ниски цени при метала, така и на период, когато доларът не би „растял" толкова силно", обясни Цветослав Цачев.

Според него диверсификацията на валутните резерви е процес, който продължава десетилетия и не е самоцелна политика на централните банки. „Разбира се, всяка централна банка се стреми да печели от диверсификацията или преструктурирането на активите си. Показателно е, че в дългосрочен план резервите са основно функция на търговските взаимоотношения", добави той. „Ако Китай изнася предимно за САЩ, то тя ще има повече резерви в долари и съответно по-малко в евро или друга валута. Предполагаме, че това ще е основно двигателят през следващите пет години".

Разбира се, Цачев добави, че не бива да оставяме на заден план опасността от инфлация или обезценката на отделните валути, което обаче не би накарало никоя централна банка да разпродава, автоматично увеличавайки натиска върху валутата, в която са основната част от активите й.

По линия на очакванията за състоянието на световните икономики през 2010 г. Цветослав Цачев коментира, че първоначалният импулс за икономически растеж, който наблюдавахме към края на миналата година, постепенно ще загуби силата си. Това ще се дължи на оттеглянето на правителствените стимули, както и на вече дълго дискутираните мерки по намаляване на монетарните стимули в големите икономики и най-вече в САЩ и в еврозоната.

"Предполагаме, че това ще доведе до намаляване на темповете на растеж, а заедно с натрупаните големи дългове, заедно с това, че този път кредитната криза се различава от предишните икономически кризи, ще имаме по-ниско потребление и инвестиции в глобален мащаб, поради затруднения достъп до кредити, както от банковата система, така и чрез капиталовия пазар", посочи още той.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното има прогнозен характер и не е препоръка за търговия с финансови активи и инструменти!

Тук може да гледате цялото интервю със Цветослав Цачев, ръководител отдел "Анализи" в Елана Трейдинг

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg