Централната банка на Великобритания намалява основната лихва тази седмица?

788
Централната банка на Великобритания намалява основната лихва тази седмица?

Централната банка на Великобритания може би ще бъде принудена да намали основния си лихвен процент тази седмица поради нарастващите ипотечни проблеми, които подсилват най-лошата криза на имотния пазар от рецесията през 1991 г., предава Bloomberg.

Местните банки като HSBC Holdings Plc, Nationwide Building Society и Royal Bank of Scotland Group Plc вдигат лихвите по заемите или изтеглят най-добрите си оферти, за да “закрепят” счетоводните си баланси. Всичко това притъпява въздействието на двете намаления на основния лихвен процент от страна на централната банка от декември насам.

Ипотечният пазар се свива този месец, тъй като банките се стремят всячески да съхранят финансови средства. Броят на продуктите, свързани със жилищни заеми, предлагани от банките, е намалял с 21% през последните две седмици до 4 499 на 4 април, според финансовия портал Moneyfacts Group.

Влошаващите се условия на кредитния пазар принудиха миналата седмица икономистите на Deutsche Bank AG и Bank of America да променят прогнозите си и да предположат, че Централната банка на Великобритания ще предприеме действия на 10 април.

Общо 49 анализатори, интервюирани от Bloomberg News, прогнозират, че банката ще намали основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 5% тази седмица. Въпреки това, цифрата ще е по висока от нивата на лихвените проценти в страните от Г-7, както и от основната лихва на Федералния резерв (2.25%) и тази на Европейската централна банка (4%).

Лихвата по тримесечните заеми в английски паундове възлизаше на 5.98% на 4 април, след като беше достигнала 6.01% по-рано миналата седмица - най-високото ниво от декември насам.

По-скъпите ипотечни заеми увеличават финансовото бреме на потребителите, които вече имат рекордните 1.4 трлн. паунда (2.8 трлн. долара) задължения.

First Direct, подразделението за онлайн банкиране на HSBC, спря да отпуска ипотечни заеми на нови клиенти на 2 април. Nationwide обяви на 27 март, че изтегля някои от ипотечните си продукти и че вдига лихвените проценти по други с до 0.57 процентни пункта.

Великобритания обаче може да избегне съдбата на САЩ, която в момента върви към рецесия вследствие на кризата на имотния пазар. Цените на жилищата във Великобритания, които нараснаха тройно през последното десетилетие, са спаднали само с 0.8% от септември насам, според HBOS Plc. - най-големият ипотечен кредитор в страната. В САЩ цените са паднали с 9% през четвъртото тримесечие, показва индексът Case-Schiller.

Безработицата във Великобритания през февруари падна до най-ниското си ниво от 1975 г. насам, продажбите на дребно неочаквано нараснаха и от централната банка на страната обявиха при последното разглеждане на лихвения процент през март, че икономическият растеж е по-устойчив, отколкото са очаквали.

Задачата на централната банка в момента се усложнява и от инфлацията, която ограничава възможностите за намаляване на лихвите. Възможно е увеличението на цените да надхвърли заложения от банката 3-процентен лимит за тази година, след като цените на хранителните продукти и енергията скочиха. Потребителските цени във Великобритания нараснаха с 2.5% през февруари, в сравнение със същия месец година по-рано.

Снимка: ANDY RAIN/БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg