Валутните пазари останаха сравнително спокойни

717
Валутните пазари останаха сравнително спокойни

Валутните и капиталови пазари останаха сравнително спокойни по време на вчерашната търговия, с оглед почивния ден в САЩ и очакванията за адекватно решение от страна на европейските министри относно овладяването на суверенната дългова криза. Въпреки слабата ликвидност на пазара, обект на внимание отново беше двойката EUR/USD, която остана под натиск и загуби около един цент от стойността си, затваряйки дневната търговия на нива от 1.3280/90. Спад на единната валута имаше и в нейните кросове срещу паунда, йената, франка, както и ресурсните валути - канадски и австралийски долар.

Натискът на еврото по време на следобедната търговия се дължеше предимно на опасенията, че финансовите министри няма да стигнат до консенсус относно увеличаването на фонда за финансова помощ. Икономисти очакват фондът за финансовата помощ да бъде увеличен до 700 млрд. евро.

Опасенията обаче дойдоха от нежеланието на Германия да налива повече пари в каузата по спасяването на безотговорни държави. Финансовият министър на Германия, Волфганг Шойбле заяви, че няма смисъл от спешно увеличаване на размера на спасителния фонд на Еврозоната. „Всички ние сме съгласни, че няма абсолютно нужда да се действа в краткосрочен план. Въпреки това, дискусиите относно установяване на размера на фонда трябва да се проведат в средносрочен план", допълни Шойбле.

Ден по-рано управителят на ЕЦБ, Жан-Клод Трише заяви, че европейският спасителен фонд трябва да бъде подобрен, както количествено, така и качествено, с цел успокояване на пазарите и стабилизиране на еврото. Необходимостта от увеличаването на фонда е провокирана от опасенията, че Испанската икономика може да изпадне в несъстоятелност, а текущият размер от 440 млрд. евро няма да бъде достатъчен за нейното спасяване.

Другият висящ проблем пред Еврозоната и еврото остава нарастващата инфлация. Ако ЕЦБ реши да парира инфлацията, чрез ограничаване на паричната маса, рецесията в периферните държави ще се задълбочи, а финансовото положение на държавите и банковата система ще се влоши. Единственият изход на този етап е в разширяване на фонда за финансова помощ, което ще помогне да се избегне фалита на отделни държави, но пък от друга страна ще увеличи дълговете им. Това в последствие ще увеличи безработицата и ще има негативен ефект, както върху потреблението, така и върху икономиката за дълъг период от време.

Според пазарни слухове американска инвестиционна банка е започнала агресивни продажби в EUR/USD. Според други слухове Морган Стенли е започнала да формира къса позиция в EUR/USD в петък с първоначална цел - 1.2700 и стоп на 1.3500. Главният икономист на Голдмън Сакс - О' Нийл заяви, че 2011 г. е годината на голямото завръщане на САЩ. Управителят на Федералния резерв за Филаделфия - Чарлз Полсер коментира вчера, че количествената програма на Централната банка ще приключи след първото полугодие, но има вероятност да завърши и по-рано, ако икономическите условия дадат повод за това. Полсър допълни, че САЩ има инструментите за изтегляне на ликвидността от паричните пазари и не изключва възможността за вдигане на лихвата до края на годината.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg