Валутните прогнози на Morgan Stanley за 2012 г.

10121
Валутните прогнози на Morgan Stanley за 2012 г.

Голямата икономическа несигурност се отразява на движението на цените на акциите и търговията с валута може да се окаже най-интересна в момента.

Еврото се обезценява рязко и Европа изглежда върви към рецесия, а инвеститорите се тълпят при йената и щатския долар.

Това обаче не са единствените интересни сделки в момента. Вижте какво можете да очаквате във валутната търговия в следващата година, според Morgan Stanley.

Щатски долар (USD): бичи

Анализаторите на Morgan Stanley очакват, че доларът ще поскъпне спрямо валутите на страните от Г-10, като йената ще е единственото изключение, защото в момента е най-добрата валута убежище.

Исторически доларът е силен при цикъл на деливъридж, който се очаква да стане в световен план, не само в Европа. Единственото препятствие за силата на щатския долар вероятно ще бъде нов кръг количествено улесняване (очаквано до средата на 2012), но дори и то вероятно ще има ограничен ефект.

Евро (EUR): мечи

Кризата в Еврозоната ще бъде придружена с още понижения на лихвите от страна на ЕЦБ през 2012 г., като това са основните причини късата позиция при EUR/USD да бъде една от водещите сделки на Morgan Stanley за следващата година.

Процесът на деливърдж в световен мащаб ще засили натиска за поевтиняване на еврото, а липсата на растеж ще затрудни финансовите институции в страните от Еврозоната.

Препоръка: Продайте EUR/USD на 1.3670 – таргет 1.2100

Японска йена (JPY): бичи

По подобие на щатския долар анализаторите очакват йената да поскъпне като валута убежище. "В условията на световен деливъридж и несигурност, йената, на фона на постоянния излишък по счетоводната сметка на Япония от 1998 г., би трябва да извлече полза от репатрирането на средства." Това вероятно ще продължи до 2013 г.

Дори и интервенция от страна на Централната банка на Япония, която е основната заплаха за силата на йената, е малко вероятно да има дългосрочен ефект. Последствията от подобни ходове от 2004 г. насам са само временни, а изглежда няма политическа воля за по-големи интервенции.

Британски паунд (GBP): мечи

Големият публичен дълг, заедно с процеса на деливъридж при потребителите и правителството са негативни за паунда, въпреки ангажимента на финансовия министър Джордж Озбърн към мерките за икономически ограничения.

Икономистите от Morgan Stanley очакват увеличаване на количеството улесняване в страната със 125 млрд. паунда до 400 млрд. паунда от февруари или може би още по-рано. Притежанието на британски облигации от страна на чуждестранни инвеститори изглежда прекомерно и вероятно ще бъде намалено.

Препоръка: Продавайте GBP/USD на 1.5830 – таргет 1.4200

Швейцарски франк (CHF): Мечи през първата половина на година, след това бичи

Анализаторите на Morgan Stanley прогнозират, че франкът ще остане валута убежище, въпреки интервенциите на централната банка, които имат за цел да ограничат поскъпването му. Зададеното от банката ниво през август вероятно ще издържи до края на годината, но този ангажимент от страна на Централната банка на Швейцария е малко вероятно да продължи през следващата година.

Ако Европа продължава да показва, че е неспособна да се справи с кризата и стойността ще се върне при франка.

Шведска крона (SEK): мечи

Излишъкът по текущата сметка на Швеция и добрата и стабилната й фискална позиция привличат инвеститорите напоследък, но от Morgan Stanley не са убедени, че това ще продължи.

Тяхната негативна перспектива за шведската икономика, повлияна от прогнозирания икономическа спад в Европа, ще доведе до консолидация на счетоводния баланс и впоследствие до по-малка ликвидност в шведската финансова система. Те очакват по-слаба търговия в началото на следващата година.

Препоръка: Продайте SEK/JPY на 11.64 – таргет 10.10

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ajay
# 0
18:03 | 26 March 2012
Boy that raelly helps me the heck out.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg