Валутният пазар-възможности, регулации и българската следа

1862
Валутният пазар-възможности, регулации и българската следа

Здравей Александър. Не си се появявал в нашата медия от доста време. Как си?

Здравей. Лято е, топло е, всичко е наред!

Конкретният повод да те потърсим отново е една много интересна и радваща новина, на която се натъкна нашият екип, свързана с твоята работа. В официалния сайт на FSA (Financial Services Authority) Великобритания фигурира твоето име. Може ли да ни разкажеш нещо повече?

Да, това е международен орган със седалище във Великобритания, който регулира финансовите пазари и предлаганите на тях услуги. Преди няколко месеца кандидатствах и бях одобрен, в частта регулираща форекс-пазара.

Няколко думи да ни споделиш за процеса? Предполагам, че институция с такъв ранг е изключително прецизна и с много строги изисквания към кандидатите.

Определено. Процесът е дълъг. Разглежда се детайлно историята, в рамките на последните 10 години от всякаква гледна точка - трудова автобиография, представяне на пазарите, реални потрфейли, образование. Попълват се и съответните въпросници, отговарящи на нормативните изисквания.

Това, което ми направи впечатление е, че лицензираните трейдъри, дилъри, анализатори са представени от институции, свързани с финансовите пазари - банки, инвестиционни посредници. А ти кандидатства от името на...?

От името на Александър Николов.

Тоест, си одобрен на база на лични резултати и история?

Може и така да се каже.

С други думи ти вероятно си първият българин, който получава такъв лиценз, без институционална подкрепа?

Не мога да кажа с абсолютна сигурност, тъй като базата данни на FSA е от доста години, но най-вероятно е така.

Честито. А какви правомощия получаваш? Защо се насочи именно към FSA?

Благодаря. Основната ми цел бе да получа одобрение, което да бъде достатъчно авторитетно и да дава възможност за официално изказване и становище, относно валутните пазари. През последната година-две на фона на кризата голяма част от процесите претърпяха промени. Дилърите комуникират помежду си. Професионалните трейдъри, всички опитват да си помагат за да могат да се справят с по-тежките условия. За съжаление, както във всеки голям бизнес сектор, така и в този се появиха доста случаи на измами, или най-малкото на хора, които компрометират този вид услуга. За това, за да имаш достъп до информация, професионално признание, свобода и авторитет се изисква подобен тип регулация. Важен за мен беше и фактът, че над 40% от общия обем ликвидност на валутните пазари идва от Великобритания, тоест там е сърцето на този бизнес.

Към момента къде виждаш новите възможности и развитието на форекс-индустрията?

Доверието в професионалните среди премина в нова фаза. Повечето анализатори и трейдъри открито публикуват информация за инструментите, стратегиите, които използват за търговия. Създадоха се доста условия за размяна на информация и оптимизиране на резултатите. Появиха се и възможности за софтуерно свързване на сделките, използване на автоматизирани сигнали за търговия и др.

Официалните статистики за твоя портфейл от началото на годината са меко казано впечатляващи. За 2011 г. - 135 сделки, 131 успешни натрупана доходност за периода от над 500%, при средно тегло на риска от 30%. Какви са отзивите, които получаваш до момента?

Да, на база на агресивно-рисковата стратегия, която използвам, нещата през текущата година се получават добре. Получавам окуражителни мнения, разменяме гледни точки, подобряваме резултатите си.

Насочваш усилията си повече в глобален мащаб. Дистанцираш ли се по някакъв начин от България?

Не, в никакъв случай. Живеем в глобален свят, цялата информация е достъпна за всеки, който иска да я получи. За съжаление, към момента тук регулациите ни относно това кой и как може да дава препоръки, съвети, да обучава е меко казано странна. Лично аз не приемам факта, че хора, които не са вътре в този процес, дават препоръки на други начинаещи. Съответно, това логично води в по-голям процент от случаите до загуби и негативни оценки. А и не искам да се сблъсквам с българския „негативизъм". Моят личен съвет към всички, които решат да се занимават с валутни пазари, е внимателно да проверят предварително институциите и хората, на които биха се доверили.

Пожелавам ти успех и занапред и се надявам, че ще имаме възможност скоро отново да поговорим с теб.

Благодаря. Успех и на Вас.


За да се свържете с Александър Николов, моля пишете на мейла ни

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Гошко ,
# 0
05:08 | 2 August 2011
той форекс клубът съществува и СЕГА (http://www.worldtopinvestor.com) но приоритетите са други ;) ------- винаги има причина за подобни интервюта ;) и тя не е тази която ти харесва на теб;) късмет в тотото
Георги
# 1
12:08 | 1 August 2011
Браво Сашко! Той и Мирослав Запоражанов са много добри трейдъри. Хубавото е че с техните интерювата помагат на други хора, наистина от тях можеш да научиш много. Желая искрено успех и на двамата. Резултат от 135 сделки, 131 успешни евала това е добро постижение.Браво, браво, браво ! Надявам се да можете да осъществите една ваша идея за направата на форекс клуб..
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg