Възможен ли е срив на американския долар ?

1336
Възможен ли е срив на американския долар ?

Един от популярните сценарии за "края" на американския долар е, че Китай, може би дори и Япония, ще започнат да разпродават щатски държавни ценни книжа. Тази прогноза включва щатската валута да падне право надолу, лихвите да се повишат, акциите да се сринат и да последва рецесия.

Последните данни показват, че Китай трупа по 20 млрд. долара резерви всеки месец в долари. Също така страната държи около 420 млрд. долара в държавни ценни книжа (ДЦК).

Известният икономист Хенри Кауфман вярва обаче, че Китай ще продължи да купува долари, за да подкрепя банковата си система. Също така световното търсене на ДЦК надвишава предлагането. Облигациите, продадени да финансират 250 млрд. долара бюджетен дефицит на САЩ са купени от членовете на ОПЕК, Китай, Япония и федералните банки. С високите цени на петрола и свръх ликвидността по света това не е проблем, допълва той.

Само преди седмица бившият шеф на федералния резерв Алън Грийнспан се присъедини към тези, твърдящи, че е малко вероятно Китай да започне да продава щатски ДЦК. Развиваща се страна като Китай има нужда да държи доларови резерви, за да привлича чуждестранни инвеститори и компании, които извършват операции в долари.

Според друг експерт, евтината китайска валута е важна да поддържа изключително насочената към износ китайска икономика. Малко вероятно е източната страна да позволи по-нататъшно поскъпване на юана и съответно ще продължи да натрупва доларови резерви.

Според Брад Сестър, бивш служител на федералния резерв, САЩ се нуждае от финансиране от поне 800 млрд. долара на година от чуждестранни централни банки. Той вижда покупките от Бразилия, Индия и Русия да нарастват. Но от друга страна проблем би възникнал, ако резервите на банките спрат да нарастват с такъв бърз темп.

Според данните Бразилия и Хонг Конг са увеличили държаните от тях ДЦК, докато Япония (612 млрд. долара), Корея (58 млрд. долара), Тайван (58 млрд. долара), Мексико (35 млрд. долара) и Сингапур (30 млрд. долара) са отчели минимални понижения от преди година.

Това предполага, че някои държави са започнали да диверсифицират резервите си от долари в други валути, като еврото, което повиши стойността си срещу щатската валута.

Според някои обаче, доларизацията ще приключи някой ден, което може да доведе до катастрофални последици.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...