Видяха надежда в „суровинните" валути

1746
Видяха надежда в „суровинните

Традиционно предпочитаните валути в бурни моменти - швейцарски франк и японска йена, губят значението си след намесата на монетарните власти на Швейцария и Япония от миналата седмица, смятат експерти, цитирани от Финмаркет.

Защитните активи днес са особено популярни сред инвеститорите, на фона на всеобщо намлелия апетит към риск след понижената кредитна оценка на САЩ и в условията на нерешените дългови проблеми в еврозоната.

Алтернатива могат да станат, и стават, така наречените суровинни валути, смята аналитикът на Frankfurt Trust, под чието управление са активи за 23 млрд. долара. Участниците на FOREX-пазара, чиито обем на търговия надвишава 4 трлн. долара на денонощие, проявяват особен интерес към норвежката крона, австралийския и новозеландски долар, смятат във Frankfurt Trust.

Изборът на тези валути не е случаен - инвеститорите не просто бягат от риска, но и от държавните дългове, коментират експертите. Съотношението на държавния дълг към БВП е под 48% във всяка една от трите страни, когато аналогичният показател за САЩ е към 60%, във Великобритания - 77%, в Германия - 79%.

Швейцарската централна банка намали неочаквано през миналата седмица лихвените нива, а Япония стовари огромно количество от националната си валута на световните пазари, с което целяха да прекъснат поскъпването на франка и йената - фаворити на трейдърите в последно време.

„Всички искат да стоят по-далеч от еврото и долара, защото тази двойка днес е наистина страшна, а по света има алтернативи. Лично на мен ми харесват валути, като новозеландския и австралийски долар, шведската крона и норвежката крона. Всичките тези страни са с най-високия кредитен рейтинг ААА, лесно се оперира с валутите им, а пазарите им са достатъчно ликвидни", заяви ръководителят на отдела за разпределяне на активите във Frankfurt Trust Кристоф Кинд.

„Кивито", по данни на Bloomberg, скочи през последните 12 месеца с 3.5% спрямо кошница от 10 валути на водещите развити икономики, а „ози-то" - с 2.6%. Франкът се изстреля с 29 на сто. Норвежката крона поевтиня за периода с 1.3%. Сравнително ниската стойност на суровинните валути се счита за аргумент в тяхна полза.

Управляващият директор по стратегиите на валутните пазари към банка UBS Мансур Мохи-уддин заяви преди време, че „голямата тройка" валути (долар, евро, йена - G3) вече не са най-добрите валутни единици. В резултат инвеститорите се насочиха към алтернативите, а швейцарският франк, канадецът и австралийският долар спечелиха от гледна точка на ръста в оборота на пазара и станаха част от златните и валутни резерви на централните банки.

Руската рубла спада също към суровинните валути, а съотношението на дълга на Русия към БВП е един от най-ниските. Тя обаче е силно уязвима от цената на петрола, който в момента поевтинява, не е достатъчно ликвидна в световен план, не се радва на силно доверие, а рейтингът на Русия е далеч от категорията „А".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg